Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rusko na cestě do neznáma

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nedělní volby do ruské Státní dumy zaznamenaly nejnižší účast v dějinách samostatné Ruské federace. Po sečtení 93 % odevzdaných hlasů činila 47,81%. Před pěti lety přišlo k volbám 60,21% voličů.

Tehdy v Moskvě začaly masové protestní demonstrace, které v nejvyšším bodě shromáždily na 120 000 lidí. Lidi štvaly podvody, nestoudnost úřadů, arogance dua Putin – Medvěděv. Chtěli nahlas říci, že už nedovolí, aby s nimi státní moc zacházela jako se stádem – podle sovětských tradic. Většinu demonstrantů tvořili mladší, vzdělaní a podnikaví lidé, kteří narazili na zeď Putinovy autoritářské struktury.

Nejvýraznější politik mezi kritiky, Boris Němcov, byl zastřelen okatě naproti Kremlu. Mnozí jsou ve vězení. Desítky tisíc raději opustily zemi, v níž nemohly dýchat. Nepatrné množství těch, kteří zůstali v naději, že něco změní, když budou občanům zapáleně říkat pravdu, včera ve volbách pohořelo.

Putinovo Jednotné Rusko má nyní ústavní většinu. Objevila se zpráva, že bude obnoveno všemocné Ministerstvo státní bezpečnosti. Název je ze Stalinových dob, pravomoci má mít jako KGB za časů, kdy v ní sloužil Vladimir Putin.

Během voleb bylo opět hlášeno obrovské množství porušení zákona včetně přímých falzifikací. Pár příkladů je zde, mapa porušení zde.

Zástupce šéfredaktora rozhlasové stanice Echo Moskvy Vladimir Varfolomejev však napsal: „Tepat zfalšované volby je mnohem pohodlnější než si vybavit voliče, jejichž pozice je příčinou.“ Většinovou pozici ruského voliče výstižně vykresluje ve svém klipu skupina Kasta zde.

Redaktor listu Kommersant Ilja Barabanov vylíčil duševní stav těch, kteří žijí pod Putinem: „Lidé, zdá se, prostě přestali věřit v možnost změnit v Rusku poměry ústavní cestou… Když lidé definitivně ztrácejí víru ve volby a obměnu věrchušky touto cestou, dochází dříve nebo později ke změnám, které se uskutečňují jinak.“

Sugestivně přibližuje nálady v zemi bývalý voják a známý válečný zpravodaj Arkadij Babčenko zde.

V každém případě Rusko po těchto volbách pokračuje v cestě do neznáma. V tradicích ruských vládců je neschopnost problémy v zemi řešit a místo toho držet společnost pohromadě vnitřním utažením šroubů a vnější expanzí. Obojí se již děje a není důvod se domnívat, že tento proces nezesílí.

Klapky z očí odhodil dokonce Edward Snowden, který prohlásil, že nové ruské protiteroristické zákony jsou neospravedlnitelným porušováním práv. U nás ovšem dle průzkumu STEM čtvrtina obyvatel věří proruským dezinformacím, Rusko vidí častěji jako spojence a zpochybňuje či odmítá příslušnost Česka k Západu.

Tyto lidi zobrazil už v roce 1568 Pieter Bruegel starší zde.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám