Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Piráti ve službách českého státu

Francis Drake začínal jako pirát a skončil jako člen parlamentu. Ne že by přestal být pirátem, ale dal se do služeb anglické královny. Od ní obdržel korzárský patent, který ho opravňoval zabírat cizí lodě. Skloubil příjemné pro sebe, bitvy na moři, s užitečným pro stát, službami podle zadání trůnu. Jeho jméno se zachovalo v dějinách.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Čeští Piráti měli sice slogan Pusťte nás na ně! a ve své první volební kampani autobus, na němž zobrazili jako odsouzence politiky, které žádný soud za zločince neoznačil, ale tím to také skončilo. V loňských sněmovních volbách dopadli jako Drake na začátku své dráhy u mexického města San Juan de Ulúa, utrpěli tedy drtivou porážku. Nyní jsou ovšem i se čtyřmi poslanci součástí vládní koalice a v kabinetu obsadili funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj (ty zastává jeden člověk), ministra zahraničí a ministra pro legislativu.

Celostátní fórum Pirátů, které proběhlo v sobotu, mělo zvolit předsedu a místopředsedy. V širším kontextu mělo dát odpověď na otázku, čím bude strana dál. Zdali sdružením volných korzárů, anebo bývalými nonkonformisty, kteří nyní slouží. Nebylo to prázdné dilema. Piráti přece začínali a dlouho se sami prezentovali jako něco, čím chtěla být Tornádo Lou: říkali, že v porovnání s tradičními partajemi jsou jiní, lepší. Proto se od spolupráce s tradičními politiky tak důrazně a po dlouhou dobu distancovali. Pak se ale spojili se STAN a se zlou se potázali, jde-li o výsledky ve volbách.

Klání čtyř kandidátů na předsednický úřad bylo od začátku nerovné. Ivan Bartoš působil v porovnání s ostatními jako zkušený politik, který se už dávno naučil mluvit na veřejnosti. Lukáš Wagenknecht, který se s Bartošem utkal v druhém kole volby, měl možná dobré úmysly, ale nebylo mu dobře rozumět. David Witosz se projevil jako rozehrávač citů publika, ale svůj kandidátský projev kontaminoval dýcháním jako za sexu. Jana Michailidu, přesvědčením (dle vlastních slov) demokratická komunistka, by se lépe uplatnila na Instagramu než ve vedení politické strany.

Naopak dva z velkého množství kandidátů na místopředsedu dospěle ztělesnili dilema dalšího vývoje Pirátů. Dalibor Záhora byl jasně pro jejich levicovost a nepříchylnost k vládě, kterou tvoří z většiny, viděno jeho očima, nenapravitelní pravičáci. Martin Jiránek kladl důraz na to, že Piráti musí dospět v pragmatické politiky, aniž ztratí svůj drajv.

Záhoru nezvolili, Jiránka ano. Bartoš zůstal předsedou. Piráti jsou ve službách českého státu. Jejich Jan Lipavský jako ministr zahraničí se zatím projevuje tak, že by byla škoda ho ztratit.

Reklama

Výběr článků

Načítám