Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lebka a hnáty proti řepce a buřtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprchlíci ze Sýrie a dalších zemí by podle Andreje Babiše mohli v Česku obsadit tisíce pracovních míst, o která místní nemají zájem. Babiš to řekl v Lucemburku po jednání ministrů financí zemí Evropské unie. Evropská komise chce, aby Česko přijalo víc než 4000 běženců. Babiš, stejně jako vláda, povinné kvóty odmítá.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Uprchlíci po svém příchodu ale podle něj můžou najít uplatnění v ekonomice. „Máme 18 tisíc volných míst pro pomocné dělníky. Pokud naši občané nechtějí obsazovat tyto pozice, tak ano, proč ne,“ řekl o možnosti zaměstnávat běžence v Česku.

Řekl, nebo si to tady vymýšlím? Ale ano, řekl. Zpráva je datována 12. září 2015. Mohl za roky, které od tohoto dne uplynuly, změnit svůj názor? Mohl. Proč potom mlátí po hlavě Piráty jejich dřívějšími výroky na stejné téma? Odpověď je zřejmá. Začal předvolební boj a Babiš se Pirátů bojí.

Mají totiž šanci ve spolupráci s další nebabišovskou koalicí zbavit současného premiéra jeho výsostného postavení a pak by třeba mohli zástupci nové vlády a nové sněmovní většiny iniciovat vyšetřování Babišovy činnosti před jeho premiérováním, ale možná i během let strávených ve Strakově akademii.

Proto už teď dělá všechno představitelné, aby svůj elektorát vylekal Piráty s dredy od hlavy až k patě, kteří otvírají dveře zlým mohamedánům. Babišovi příznivci jsou ke strašení náchylní, protože se v moderním světě necítí dobře a jsou pořád ve střehu, odkud přiletí další facka. Přitom sám Babiš ty machomety lákal na volná pracovní místa.

Piráti jsou odhodláni, že budou Babiše za prohlášení ohledně jejich údajných záměrů s migranty žalovat. To samozřejmě můžou, je-li taková kolektivní vůle této partaje. Ale od nich to taky nebude nic jiného než předvolební rvačka.

Kdyby se šlo na férovku, vybavili by si svou vlastní volební kampaň v roce 2017. Babiš nyní provádí kejkle s dřívějšími výroky Pirátů, které dnes nemusí platit, přičemž sám nemá v tomto smyslu čisté svědomí. Pracuje ale se slovy, která skutečně zazněla. Piráti však v roce 2017 předvedli veřejnosti několik lidí, kteří nebyli nikdy vyšetřováni, natož odsouzeni, a přesto byli vyobrazeni na jejich volebním autobusu jako lumpové, nad kterými trůní bachař Ivan Bartoš.

Takže, být Pirátem, nechal bych na hlavě. Ale nejsem a uznávám jejich právo na politické aktivity za použití metod, které považují za vhodné. Já jako volič je pak posoudím a budu se rozhodovat.

Tak se nám srazila lebka s hnáty s řepkou a buřtem. Nic moc podívaná. Ale je to holt momentálně na skladě.

Reklama

Výběr článků

Načítám