Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kdy budou Piráti za vodou

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Muži jednonohého Johna Silvera měli k práci vrozený záporný vztah. Naši Piráti se činí, hlavně aby ukázali, že Babišova vláda nemaká, jak slibovala, zde.

Doplním, že poslanec Mikuláš Ferjenčík dnes zpochybnil metodiku ministerstva financí ČR pro výpočet vlivu EET na výběr daní: „Data a závěry expertizy dokazují, že vláda vliv EET a kontrolních hlášení účelově nadhodnocuje, aby vyhověla číslům, která si předem chybně stanovila. Babiš si to prostě vycucal z prstu.“ zde

Pirátská strana je skutečnou opozicí. Voliči, kteří nemohou vystát Babiše, ČSSD, komunisty a SPD, musí pirátskou píli přinejmenším ocenit. Konkrétní návrhy se nedají smést ze stolu mávnutím ruky.

Piráti také zapracovali na zahraničněpolitických postojích. Ty tam jsou prokremelské výstupy jednotlivých členů i pozdější tápání, které se projevilo pojídáním pelmeňů na ruské recepci v podání pirátských zástupců. Zvláště poslanec Jan Lipavský je nyní jednoznačný. Ve Sněmovně předsedovi komory Radku Vondráčkovi po jeho slavné návštěvě Moskvy řekl, že se sám více méně usvědčil z lokajství vůči Kremlu.

Vím, že se další řádky logicky nebudou příliš zamlouvat mimopražským. Jenže když mluvíme o Pirátech, nelze opomenout hlavní město. Mají tady primátora a především na výkonech nového vedení Prahy se bude zkoušet, nakolik jsou Piráti schopni nejen opoziční, byť příkladné kritiky, ale také řízení se vším všudy.

Zdeněk Hřib se neschovává. Z veřejných výstupů poslední doby je možné zmínit jeho návrh na ukončení jednostranného školení, které pražští záchranáři poskytovali čínským kolegům. Z čínské strany nebyla reciprocita a pandu v pražském zoo, která měla být nepeněžitým plněním, stejně nedostaneme. Také rozhovor o technologických plánech, které má Hřib s hlavním městem, stojí za pozornost zde.

Přesto právě s Prahou a s pirátským primátorem byly v nedávných dnech spojeny rozpaky části veřejnosti. Sice předběžně, ale jednal s Babišem o výměnném obchodu. My vám pozemky pro premiérův sen, úřednické městečko v Letňanech, vy nám financování vnitřního okruhu, uvolněné budovy po ministerských úřednících a nemocnici v Letňanech. Jenže se právem ozvali starostové dotčených městských čtvrtí, že tito dva technokraté bez mrknutí oka jednali o nich bez nich.

Piráti mají jádro oddaných stoupenců, kteří při každém kritickém výroku střemhlav vyrážejí na obranu svých politiků. Ale zdalipak pouze toto nadšené pirátské milieu bude stačit na velké cíle, které si strana klade?

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Za vodou Piráti budou, až přemluví k volbě i starší skeptiky, kterým nezbude jiná možnost, nechtějí-li neonormalizaci. Mně například stále straší v hlavě tento obrázek zde. Přitom nebyl myšlen ani jako doporučení soudcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám