Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: John Hamachek a prezident v limbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Hamáček není Jan Hamáček. Ve skutečnosti je to John Hamachek, český agent 007 s povolením mluvit. Včera mluvil hodně. Že se do žádné Moskvy na jednání o koupi Sputniku V nechystal, ale jen tahal Kreml za fusekli, protože ve skutečnosti se připravoval zveřejnit okolnosti kauzy Vrbětice a účasti agentů ruské vojenské rozvědky GRU na zabití dvou českých občanů a napáchání obrovských hmotných škod.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Kdo mu věří, ať tam běží. My si všimneme jiných detailů. Za prvé, kdyby vypadal James Bond jako Hamáček včera v Otázkách Václava Moravce, nedotočili by ani první díl bondovek kvůli depresi filmového štábu. Za druhé Hamáčka podrazili sami Rusové. Neměli to pravděpodobně v úmyslu, cílili na domácí publikum a city prvního vicepremiéra české vlády je příliš nezajímaly.

Vládní list Rossijskaja gazeta včera zveřejnil vysvětlovací článek k Česku. Stručný obsah: Zeman je hodný. Hamáček je hodný. Chystal se zlepšit česko-ruské vztahy příletem do Moskvy a koupí Sputniku. BIS je zlá. Není česká, ale americká a britská. Ovládla hodného Babiše a Hamáčka a přinutila je ke sdělení kauzy Vrbětice. Přitom Zeman nazval ředitele BIS Koudelku blbečkem! Tohle se dozvěděli čtenáři listu Rossijskaja gazeta a žádné odhalení proradného Hamáčka, který je doopravdy Hamachek, tam není. Jen vlídná slova na jeho adresu.

A do třetice nepodpořil na přímou otázku Michala Kubala v Událostech ČT Hamáčkovu bondovskou verzi ani sám Andrej Babiš. Kromě toho není jasné, jak s údajnou fiktivní operací, která měla zmást Kreml, souvisí bleskové odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který byl znám jako odpůrce Kremlu a zastánce EU a NATO.

Je to říše loutek, ta vláda. Nevíme, od koho dostali Babiš a Hamáček takovou dardu, že vylítli před mikrofony a zcela změnili směr své politiky vůči Kremlu. Ale tomuto neznámému vojínovi patří poděkování. A této vládě pohrdání.

Je tady ještě další agent, t.č. spící, protože se probere až na projev k národu v neděli. Miloš Zeman má co vysvětlovat. Proč chtěl po BIS seznam ruských agentů. Proč vystupuje v prezidentském úřadu důsledně ve prospěch Kremlu už dlouhá léta a vůbec se tím netají. Další proč by se snadno našla. Bylo by naivní očekávat, že něco z toho skutečně odkryje. Je si dobře vědom, že dokud ho drží vládní poslanci plus nacionalisté a komunisté ve Sněmovně, je mimo ohrožení funkce.

Jenže nyní mají občané, kterým leze krkem jeho podkuřování diktátorům, morální právo ho nepokládat za hlavu svého státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám