Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Greta a starci

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včera se odehrály dvě události. O jedné mluví skoro celý svět. Druhá zůstala téměř utopena v české všednodennosti.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Greta Thunbergová na klimatickém summitu OSN, to je to světové téma. Jako všechno, co je s touto dívkou spojené, vybudil i tento projev nesmiřitelné debaty. Jedni poukazují na formu, která skutečně nemůže nikoho nechat lhostejným. Druzí radí vykašlat se na formu a držet se obsahu.

Varující je obsah i forma. Greta si nevymyslela údaje, které vedou ji i její generaci k přesvědčení, že předchozí pokolení, včetně toho, které spravuje svět dnes, jim nenechala šanci žít ve zdravém prostředí. Vždycky existují jedinci, kteří cítí a vyjadřují nebezpečí způsobem, jehož většina jiných schopna není a který zákonitě vyvolává šok a odmítání. To je Greta Thunbergová.

Nelze ale přehlédnout přímé výhrůžky v závěru projevu. To už není záležitost formy, ale obsahu. Tady dochází k porušení pravidel, která doposud měla platit v civilizované společnosti. Dovolte, abych klíčové pojmy zopakoval: Měla platit. V civilizované společnosti. A teď je čas podívat se na tu naši, svět nezajímající, českou událost.

Je popsána zde. Měl to mimo jiné být seminář, jehož cílem bylo poskytnout nezbytné odborné podklady poslancům, kteří budou ve čtvrtek projednávat ústavní žalobu na prezidenta. Jenže, jak informovaly Novinky, dorazili pouze čtyři poslanci zde. Zbytek patrně tvoří hvězdy ústavního práva, kterým není třeba nic vysvětlovat, protože mají mandát od voličů.

Je tak zjevné, že porušení pravidel, přesně řečeno nejvyššího zákona v zemi hlavou státu bude většinou poslanců ignorováno. V civilizované společnosti přitom zákony platí, a kdyby je někdo porušoval, má zapracovat samočisticí mechanismus, který by vrátil status quo. Žádný z těchto poslanců přímo nevyhrožuje stoupencům této jednoduché zásady. To je forma. Co se týče obsahu, dělají vůči demokratické společnosti totéž, co Greta se svými výhrůžkami provádí vůči starším generacím.

Shodou okolností patří mnohý z těch starších mužů, kteří Gretu Thunbergovou nemohou vystát, k obdivovatelům buď Číny, nebo Ruska, či alespoň Viktora Orbána. Gretu a je spojuje strach z budoucnosti, i když z různých důvodů. Že to vykřesává zlobu, je vidět na záběrech, které stojí za zapamatování zde. Ale je to zákonité: když volíte Trumpy a trumpíky, dostanete Gretu.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Příběh o Zuzaně a starcích je velmi starý zde. Nenapadl mě proto, že se úplně shoduje s příběhem o Gretě a starcích. Spíš je to tím, že se naše část světa sune od křesťanských zásad Nového zákona ke Starému zákonu, který hlásal: Oko za oko, zub za zub.

Reklama

Výběr článků

Načítám