Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Generál sjednotitel a diplomat střelec na nízkém startu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pošty mi chodí desítky mailů denně. Některé zaujmou. Jako třeba zpráva, že se zítra koná konference Bezpečná země = atraktivní. Oko obvykle při čtení zaznamená klíčová slova nebo jména a příjmení, která pak vedou k důkladnějšímu prozkoumání. Tady to byli mezi řečníky Petr Pavel a Pavel Fischer.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Bývalý předseda vojenského výboru NATO. Senátor, bývalý velvyslanec a předtím blízký spolupracovník prezidenta Václava Havla. Jsou to aspiranti na úřad prezidenta České republiky, kteří už nyní v podstatě vedou neoficiální volební kampaň ve prospěch své případné kandidatury. Pavel to i potvrzuje.

To oba definuje jako vážné zájemce o tuto funkci a zároveň jako zralé politiky, kteří vědí, že cíle nelze dosáhnout bez přípravy, která musí proběhnout dávno před vstupem do horké fáze kampaně. Ostatně oba, jak Pavel, tak Fischer, mají své webové stránky, které prozrazují, že pro ně není tato forma prezentace názorů a činů módním doplňkem, ale pracovním nástrojem politika. Uprostřed bujícího diletantství a přímého blbství, kterým zaplavili veřejný prostor jedinci typu Andreje Babiše či jeho ještě primitivnější napodobeniny, působí generálova a senátorova profesionalita jako pozdrav z jiného, normálního světa.

Oba jsou skutečnými odborníky na mezinárodní dění a patřičně se v této oblasti angažují. Oba mají vyhraněný postoj k hlavnímu bodu současné české zahraniční politiky: nemají sebemenší pochybnosti, že země patří na Západ, a dobře vědí a dokládají, že na východ od polských hranic začíná Běloruskem a Ruskem autoritářské pásmo měnící se ve zločinnou totalitu, která reálně ohrožuje západní svět včetně Česka.

Pak začínají rozdíly. Fischer je velice tvrdý střelec. Jako senátor vystupuje nejrozhodněji z celé horní komory, když usoudí, že je třeba hlasitě pojmenovat nebezpečí zvenčí i zevnitř země a učinit proti němu možné kroky. Nejde jen o ruskou či čínskou hrozbu. Fischer například stál v čele senátorů, kteří chtějí superarbitrovat prezidenta Miloše Zemana pro neschopnost vykonávat úřad.

Pavel, ač v nedávné minulosti generál, se snaží vystupovat jako sjednotitel. A nejen doma. Přišel i s nápadem dostat NATO a Rusko k jednacímu stolu, aby se tam obrousily napjaté vztahy. Pro českou agendu nabízí systém protikrizové ochrany, který chce předložit nové vládě. A když se podíváte na jeho sociální sítě, cílí na nejrůznější společenské skupiny, což odpovídá roli prezidenta pro všechny.

Má přitom brzdu někdejšího členství v KSČ, které mnoha voličům vadí. Nad Fischerem zas mnozí váhají kvůli jeho výrazné religiozitě. Ale dnes jde pouze o připravenost potenciálních kandidátů na nízkém startu. Startovní pistole zatím leží v pouzdře.

Reklama

Výběr článků

Načítám