Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Česko jako Zemanovo rukojmí

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Napsala mi dlouholetá známá z Ruska: „Moc se mi líbilo, jak na Zemana házeli vajíčka. Zdraví to neuškodí, ale je to efektní :))))“. Nepatří k oficiálním 85 procentům podporovatelů Vladimira Putina. Ale obrázek o Česku si dělá podle Miloše Zemana a těch, kteří na něj házeli předměty. Ani v jednom případě není z hlediska hrdosti na zástupce země o co stát. Jenže zbytek Česka se na to může pouze dívat. Prezident je prakticky neodvolatelný. A země je v tomto smyslu jeho rukojmím.

V ruském internetu koluje obrázek, co nabízí vyhledávač na zadání „český prezident“. Začíná to výrazy „opilý“ a „ukradl pero“. Sledoval jsem dialog: „Hustý!“ – „Ale pero ukradl ten předcházející.“ – „Aha!“ – „Jenže i Klaus byl lepší než tenhle dáreček.“ Ani toto nebyli Putinovi obdivovatelé. Ti naopak chovají k Zemanovi sympatie. Udělal přece jako skoro jediná hlava neeuroasijského státu rozhovor pro hlavní televizi, První kanál, s moderátorkou, kterou EU zvažuje zařadit na sankční listinu coby bezbřehou kremelskou propagandistku. A mluvil, cituji z ruského internetu, „jako by mu text napsal Lavrov“.

Vystupuje prezident za celé Česko? Přinejmenším za vládu ne. Jenže zatímco náměstka ministra zahraničí může premiér napomenout, ať si nedělá z politiky státu soukromý holubník, vůči prezidentovi si dovolí jen zdrženlivé poznámky. Povstal totiž z přímé volby. Zemanovi voliči s ním třeba i souhlasí. Co ale ti, kteří prudký odpor vůči faktu, že se o nás v cizině soudí především podle Zemana, vyjádřili nedávno v pražských ulicích? Jsou přece taky součástí Česka.

Europoslanec za ANO a bývalý evropský komisař Pavel Telička včera napsal: „Jednal jsem s předsedou Evropské strany pro Ukrajinu Katerynchukem. Z výroků M. Zemana je prý v šoku celá ukrajinská politika.“ To není pouhý protest mezi čtyřma očima. Ukrajinské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo českého velvyslance a sdělilo mu, že výroky Miloše Zemana ohledně situace na Ukrajině jsou nepřijatelné. Mluvil za Česko? Vypadá to, že pouze za sebe. Odnáší to však celá země.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Nakonec je Zemanovými postoji vůči Rusku podle svých slov velmi znepokojen známý americký senátor John McCain: „Zdá se, že je tu jakási názorová změna a snaha vyjít s Vladimirem Putinem.“ Tento výrok vyvolal vlasteneckou vlnku mezi Zemanovými příznivci ve smyslu nějaký Amík nám do toho mluvit nebude. Zbytek pozoruje nálady v zemi největšího spojence vůči Česku z pozice rukojmí. A všichni přemýšlejí, co s tím dál. Do konce prezidentského období zbývá víc než tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám