Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bílé pírko proti betonové zdi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominik Feri z TOP 09 složil poslanecký mandát a nebude kandidovat v říjnových sněmovních volbách. Došlo k tomu poté, co ho několik žen v médiích obvinilo ze sexuálního násilí. Feri se bude domáhat satisfakce soudní cestou. Nejde ale tolik o tohoto poslance jako o reakci veřejnosti.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Feri čelil řadě výpovědí žen, které uvedly, že byly jeho oběťmi. Ze Sněmovny a z kandidátky koalice Spolu zmizel okamžitě, ač proti němu existují pouze výpovědi. Ale pro politika platí presumpce viny. Jednou bude očištěn, anebo skončí s trestem za prokázaný trestný čin. Zatím vinen není.

Přesto nezanedbatelné množství lidí v veřejném prostoru Feriho bez jakýchkoli pochyb označilo za násilníka. Se stejnou neochvějností titíž lidé berou uvedené výpovědi žen jako Písmo svaté. Tento jev je tak masový, že nemůže být náhodný.

Takto smýšlející spoluobčané se většinou hlásí k mladé generaci. Kořeny jejich postojů je tedy možné hledat v tzv. woke představách o světě. Jedna z definicí pojmu woke je „bdělost vůči rasové či sociální diskriminaci a nespravedlnosti“. V našem případě jde o nespravedlnost a diskriminaci genderovou. Jinými slovy ženy jsou vždy ty slabé a trpící, jsou to potenciální oběti, muži zas jsou potenciální násilníci. I proto se v závěsu za zprávou o Ferim vyrojily články, které popisují trápení znásilněných žen, které v sobě nenašly sílu obrátit se na policii (ale pro média po řádce let mluvily).

Bylo by fér, kdyby se zároveň zveřejňovaly články o trápení mužů, kterým falešná obvinění ze sexuálního násilí zničila kariéru, rodinu, zdraví a vlastně i život. Že by takové příběhy neexistovaly, to se rozhodně říct nedá. Muži bývají kanci, ale ženy bývají potvory, které umí zraňovat stejně účinně, jen jinak než muži.

Ale když téměř celá generace sdílí představu, že svět je z definice spravedlivé místo, pouze jej kazí záporné postavy, které je třeba – klidně bez soudu, jen na základě vlastních dojmů – zatratit, těžko se s tím něco udělá. Je to světonázor lehký jako bílé pírko, které svobodně létá vzduchem.

Nebude trvat dlouho a tato generace se bude chtít postavit do čela společnosti. A zjistí, že většinu lidí mimo jejich bublinu tvoří občané s diametrálně odlišnými názory. Bílé pírko narazí jak doma, tak ve vztazích s jinými státy, zejména s těmi na východě, na betonovou zeď zaostalosti, středověkých představ o mezilidských vztazích a především na kult hrubé síly podpořený plnými sklady účinných zbraní. A na toto je důkazů dost.

Když se pírko střetne s betonovou zdí, co zvítězí?

Reklama

Výběr článků

Načítám