Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Viník krize v Izraeli je tentokrát jednoznačně jasný – Luděk Fiala

Můžeme mít všelijaké a leckdy oprávněné výhrady k izraelským metodám uplatňovaným na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Nemusíme souhlasit s pokračující výstavbou židovských osad na územích většinově obývaných Palestinci. Současná eskalace napětí, která vyvrcholila bezprecedentním raketovým ostřelováním Izraele střelami z Pásma Gazy a arabsko-židovskými střety v ulicích, má tentokrát jasného viníka. A Izrael to není.

Foto: Novinky

Luděk Fiala

Článek

Hnutí Hamás vládnoucí tvrdou rukou v Pásmu Gazy společně s Islámským džihádem vypálily v posledních dnech na Izrael přes 1500 raket, což je dosud rekordní množství. Izrael rázně odpověděl nálety na vedení Hamásu a odpalovací zařízení. Ke čtvrtečnímu dopoledni činí bilance ztrát na životech sedm obětí v Izraeli včetně pětiletého chlapce a 72 obětí v Gaze včetně 16 dětí.

Co vlastně vedlo k tomu, že se Hamás odhodlal ke své dosud nejmohutnější ofenzívě a nasadil i rakety s delším doletem, kterými zasypal i centrální oblasti Izraele včetně Tel Avivu?

Čím pálí Palestinci a jak se jim Izrael brání

Blízký a Střední východ

Podle palestinské verze byla spouštěčem kauza vystěhování několika arabských rodin z východojeruzalémské čtvrti Šajch Džarrách, o kterém rozhodl izraelský Nejvyšší soud. Podle verdiktu nemovitosti už od 19. století náleží židovským rodinám a současní palestinští obyvatelé proto mají jejich dědicům platit nájem. Palestinské rodiny to odmítly, a tak měly být coby neplatiči vystěhovány.

Ve čtvrtek 6. května se tam kvůli tomu strhly první vážnější potyčky mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií. Tento v podstatě občansko-právní případ ale rezonoval v dalších dnech, kdy se rozhořely střety v Jeruzalémě. K vyhrocené atmosféře přispěl souběh závěru muslimského ramadánu a izraelského Dne Jeruzaléma, během kterého měli židovští nacionalisté s izraelskými vlajkami pochodovat arabskými čtvrtěmi jeruzalémského Starého Města, což úřady nakonec zakázaly. Výbušná směs si při střetech na Chrámové hoře vyžádala stovky zraněných Palestinců, ale i desítky zraněných příslušníků izraelských pořádkových sil.

Do toho vstupuje Hamás a jménem svých jeruzalémských bratří zahajuje z Pásma Gazy dosud nevídanou kanonádu na Izrael. Že by mu tak ležel na srdci osud vystěhovaných rodin z Šajch Džarráchu? Kdo tomu věří, ať si tam klidně běží.

Hamás této vypjaté situace využil k pokusu rozšířit svůj vliv na Palestince ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu, kde je u moci Palestinská samospráva pod vedením konkurenčního Fatahu. Její šéf, stárnoucí a čím dál méně kompetentní Mahmúd Abbás, nedávno zrušil očekávané volby. Hamás nyní efektivně využívá frustrace palestinského obyvatelstva a podněcuje je k nepokojům. A co je horší, k útokům na své židovské sousedy vybízí i izraelské Araby. Starosta města Lod naříká, že desítky let snah o koexistenci jsou během jediné noci ztraceny v plamenech hořících synagog. Spirála násilí se roztáčí a někteří Židé navzdory výzvám úřadů ke klidu berou spravedlnost do svých rukou. Hamás si mne ruce.

Izraelská krize: Lynčování Arabů i Židů, mrtvé dítě a 1500 vypálených raket

Blízký a Střední východ

Co na tom, že kvůli technologickému náskoku izraelské obrany je obětí na palestinské straně několikanásobně víc. Izraelská armáda tvrdí, že většina civilních obětí v Gaze je způsobená tím, že třetina vypálených raket z pásma vůbec nevyletěla a spadla, kam neměla. Při ostřelování Jeruzaléma jedna z raket zasáhla i starobylé arabské městečko Abú Goš. Pro Hamás platí, že čím hůř, tím líp.

Izraelská vláda se nechová vždy ideálně. Ale za současné situace se snaží především chránit své vlastní občany. A to je zásadní civilizační rozdíl, který nabourává představu, že zde proti sobě stojí dva morálně ekvivalentní soupeři. Špičkám Hamásu je totiž úplně jedno, jestli v rámci ryze vnitropalestinského boje o moc pozabíjí i své vlastní, nevinné civilisty. Evropská i americká diplomacie by toto měly vzít na vědomí, než začnou vydávat opatrná prohlášení vyzývající ke klidu „obě strany“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám