Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Věda, epidemie a dobrá zpráva - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Přečetl jsem z těch tisíců odborných článků a komentářů publikovaných po světě, asi padesát a takový jsem získal obraz. O epidemii SARS-CoV-2 toho víme mnoho, ale to podstatné chybí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Není to nijak překvapivé, vir je zbrusu nový a teprve ze zpětných dostatečných empirických dat získají vědci přehled, nestačí přečíst jeho genom. Zcela jistě masivně zabíjí staré a těžce nemocné osoby, ale jak se přesně šíří, není zcela zřejmé, a proto nevíme, zda jej například přenášejí děti a mládež, které často ani nevykazují symptomy nákazy.

Proč vybuchla epidemie s takovou silou v neméně zalidněném New Yorku či v Londýně a nikoli v Japonsku? Proč napadá více černochy a muže? Nepochybně hraje roli odlišná imunita. Očekává se, že s příchodem teplého a slunečného počasí a posílením odolnosti vitamínem D vlna ustoupí. V posledních několika týdnech ale Mexiko, Brazílie a Ekvádor, na rozdíl od Indie nebo Afriky, v počtu úmrtí Evropu zdatně dohánějí.

Proč jsou ohroženi zejména obézní lidé? Neznáme ani celkový počet nakažených. Existují vážné pochyby o užitečnosti plicních ventilátorů, jichž evropské vlády nakoupily statisíce.

Funguje vůbec kolektivní imunita? A pokud ano, tak všechny vzorky zatím vykazují velmi nízké promoření obyvatel. Objeví se po uvolnění restrikcí nutně druhá vlna nebo spíš nový neškodný mutant?

Bez vakcíny a účinných léků je jistě nezbytná obranná taktika založená na pravděpodobnosti. Nikdo nepochybuje, že udržování odstupu, časté mytí rukou a možná i nepříjemné a kontroverzní roušky šíření viru alespoň trochu omezují.

Ohniska nákazy zřejmě vypukla za velké koncentrace lidí na stadionech v Anglii i ve Francii a během stotisícové demonstrace v Madridu na MDŽ. Jisté je, že včasné všeobecné testování a izolace nakažených v Koreji nebo v Německu zaznamenaly velký úspěch, na rozdíl od Británie, která až do dubna váhala a testovala pouze v nemocnicích. Platí to i regionálně, jak ukázal rozdíl v počtu úmrtí mezi severem a jihem Nizozemska. Německo a asijské státy dokázaly ochránit domovy pro seniory a jejich nemocnice se nestaly ohniskem nákazy. V anglických nemocnicích pracovali nakažení zdravotníci bez ochrany a velké množství pacientů s odlišnou chorobou tak jako v severní Itálii to odneslo. V očekávání návalu bylo mnoho starých lidí „s chřipkou” posláno zpátky do pečovatelských domů. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) právě tato zařízení mají v Evropě na svědomí polovinu všech úmrtí na covid-19.

Pokud se ovšem epidemie odehrála z větší části tímto nešťastným způsobem a postihla staré a nemocné, a jak ukázalo v dubnu testování v Belgii, nejpostiženější evropské zemi v počtu úmrtí na miion obyvatel (750), kde z 210 000 seniorů a zaměstnanců pečovatelských domů bylo pozitivních deset procent, tak je vysoce pravděpodobné, že epidemie prostě „vyhořela” a společností se začne šířit méně škodlivá varianta, jak poukazuje evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Viry neustále mutují, ... izolace těžkých případů podporuje vznik mutantů, které šetří svého hostitele.”

Od poloviny dubna statistika úmrtí ve všech evropských zemích rapidně klesá a znamená jedno, žádné reprodukční číslo R0, založené na propočtu původní nemocniční vlny, neplatí pro celou společnost. „Jestliže epidemie postihla převážně obézní, staré a nemocné osoby tak je téměř jisté, že prakticky neohrožuje většinovou populaci, kolektivní imunity lze dosáhnout i s pouhými deseti procenty imunizovaných,” říká Gabriela Gomes z Liverpoolské univerzity tropického lékařství.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Je tedy pravděpodobné, že je už epidemie za námi. Stoprocentně to ale nevíme, ve světě nových epidemií to zjistí vědci až později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám