Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: V hospodě - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Po pivu jsem dostal hlad, tak jsem si objednal alergen 9, ale měl jsem chuť i na alergen 7.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Všichni jste blázni, jenom já jsem letadlo. Nebo je většina lidí normálních a jen vedoucí úředníci státu a Evropské unie mají nějaký jiný myšlení. Čím dál více – prostě nechápu.

Napáchat nějaké to „dobro“, a přitom ubuzerovat živnostníky (či občany) k smrti. Hlavně pomalu a po kouskách, aby se nezačali bouřit.

Klasickým příkladem jsou povinné alergeny na jídelních lístcích restaurací. Dobro s velkým D. Představte si normální venkovskou knajpu, kam jdou chlapi na drškovku na sváču a večer tam sedí u piva. Občas si dá někdo utopence (večer se nevaří) nebo tláču. A někdy panáky, když je po vejplatě. Co tak asi místní hospodský ví o alergenech? Proč by o nich měl něco vědět? Pomůže pracné vyhledávání a odhadování a tištění nových lístků tomu, aby začali vařit víc, dávali nová jídla (rozvíjeli živnost) – nebo je to utvrdí v tom, že na to kašlou?

A z druhé strany. Když jsem žlučníkář, tak si holt nedávám v Jedové chýši dvojitej Katův šleh. Na to nepotřebuju armádu úředníků, dobrodějů a politiků, aby mě zachránili – to dá zdravý rozum.

I malé děti s nějakým zdravotním omezením dokáží velmi přesně určit, co nesmí – toho jsem byl jako učitel mnohokrát svědkem. A do restaurace navíc většinou děti samy nechodí a ti ostatní jsou snad svéprávní. Když nemůžu oříšky, tak se při objednávání palačinky zeptám, zda tam náhodou nejsou – že to chci bez nich. A tak dále.

Výsledek zákonné akce: Většinou švejkovina. Někde spoléhají na mezeru ve vyhlášce a mají alergeny uvedeny jen na jednom jídelním lístku, který nikomu nedávají. Někde na to kašlou úplně, protože mají „nadstandardní“ vztahy s hygienou.

Často najdeme formulace typu: „Všechny naše pokrmy obsahují všechny uvedené alergeny, obvykle v různých kombinacích“ a k tomu vzadu uvedený podrobný seznam alergenů zkopírovaný z nějaké vyhlášky.

Někde to pečlivě vypisují: Káva s mlékem. Alergen č. 8 – mléko. 25,- Kč.

Jakoby se nic nestalo. Ale stalo. Tisíce hospodských řešili půl dne či den úplný nesmysl a hrozí jim pokuta a otravuje je to. A ono je to tisíckrát „nic“, tisíckrát půlden – co umoří.

Ale pak si otevřou noviny či jedou po městě a tam je „nový Superúředník“ (a ne jako satira, jako vážně); školní ombudsman; zákaz vysavačů, co vysávaj; dementní štítky na budovy (za peníze); rychlost 50km/h na čtyřproudovce, kde bývalo za „totality“ 90; prokazování, za co jste si v roce 1972 koupili chatu; …

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

A tak vůbec každý den něco. Abychom se neprobudili v Severní Koreji jednoho dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám