Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: U maturit by se nemělo zkoušet nic – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matika určitě ne, ta je těžká. Velké problémy dělá ovšem také čeština.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Část maturantů protestuje proti letošnímu testu z češtiny, že totiž měli doplnit jméno **** Iškariotský.

Přičemž z textu bylo jasné, že se má jednat o zradu, že zrada byla oceněna „třiceti stříbrnými“ a aby to bylo úplně ložený – přímo je popsáno, že to má být osoba z Nového zákona.

Maturanti to nevědí, ale nejenže je hanba nefackuje a zpoceně nesledují, zda jim náhodou zbývající otázky a body nevygenerují čtyřku. Oni ještě vesele protestují, protože proč by to měli vědět?! Co má co dělat něco biblického v maturitě z češtiny?

Mají recht. Co mají vůbec jakékoli otázky co dělat u maturity a ve škole.

„Na louce se pase bílý kůň, jakou má barvu?“ – To je taky nepřípustná otázka, protože kůň je archaická záležitost, jezdí se auťákem. Navíc je to otázka dlouhá – celých devět slov, což vyžaduje pozorné čtení textu a průměrný status na sociálních sítích má slova jen tři a pár znaků :-) LOL. Číst delší texty není potřeba.

Vyřadit je třeba i všechny otázky mířící na pusté memorování, například zda byl Václav IV. synem Karla IV. či obráceně, protože to se dá snadno najít na internetu a tímto směrem výuka nemůže mířit, musí být moderní.

Cizí jazyky by se také neměly u maturity zkoušet, protože Google Translator přeloží vše a všechny filmy na Nově jsou dabované. Navíc pro řadu studentů jsou cizí jazyky těžší než matematika a na diskotéce na Ibize se beztak nějak rukama-nohama domluvím.

Takže si to znovu zopakujme. V moderním vyučování již dávno neplatí zastaralý axiom: že se ve školách má hlavně učit.

Vy mladší mi asi rozumíte, jak je to komické – ale existují dosud lidé, co si to upřímně myslí. Dokonce působí i na zodpovědných místech.

Moderní ale není říkat, že se ve školách nemá dělat nic. Správně „máte získat kompetence k celoživotnímu vzdělávání“ a „rozvíjet osobnost člověka, aby byl vybaven sociálními způsobilostmi“. Znamená to sice v jádru to samé – destrukci základní vzdělanosti, matematiky, četby a tvrdého studia pro ty nadanější, ale vypadá to odborně a moderně.

Ve školách musí být vše snadné a zábavné. A jediné umění správného kantora spočívá v tom, tyto dvě věci vyvážit. I když role učitele je pochopitelně také přežitá. Mělo by jít jen o jakéhosi mediátora a pouštěče aplikací moderních technologií.

V moderních školách nesmí nikoho nic stresovat, protože i celý svět okolo nás je krásný a přátelský a nám osobně nakloněný. A na to se musíme připravit. Není potřeba dosáhnout žádného úspěchu ve vlastním konání – důležité je, že máte vlastní osobnost. Třeba osobnost mstivého a tupého lenocha.

To vše jsou hlavní body generální linie, která je schválená. Ale musí se jí okamžitě uzpůsobit i každodenní dění ve školách včetně (a zejména) zkoušek. Není možné, aby jakési „odborné elementy“ pořád propašovávaly do maturitních testů matematiku. Teď vystrčili růžky i nějací chytráci, kteří si myslí, že středoškolsky vzdělaný člověk by měl znát Jidáše. Aspoň podle jména.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Kde to jsme?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám