Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Soumrak pravicových populistických nacionalistů - Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Francouzské prezidentské volby vyhrál podle očekávání Emmanuel Macron. Drtivě porazil vůdkyni ultrapravicové Národní Fronty Marine Le Penovou, když získal 66,06 procent hladů, skoro dvakrát více než jeho soupeřka. Výsledek naznačuje, že úspěch pravicového nacionalistického populismu je u konce.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Když loni v Británii voliči v referendu rozhodli o odchodu Spojeného království z EU a v USA se stal prezidentem Donald Trump, zdálo se, že se vrací nacionalismus v té nejčistší formě. Francouzské volby měly definitivně stvrdit, nebo naopak vyvrátit začátek nových pořádků postavených na návratu k národním státům.

Od vítězství Trumpa ale nacionalističtí populisté žádné další úspěchy nezískali. Prohra Le Penové, která si sice připsala největší úspěch v kariéře, není osamocená. V březnových nizozemských volbách se udržela u moci Lidová strana pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho, která získala 33 křesel. Druhá s dvaceti mandáty skončila Strana pro svobodu Gerta Wilderse, která si sice polepšila o pět křesel, ale vytoužených třicet to nebylo ani náhodou.

V nedělních zemských volbách ve Šlesvicku-Holštýnsku se sice Alternativa pro Německo dostala do zemského sněmu dostala, ale s odřenýma ušima, když získala 5,9 procenta hlasů. V půlce března v Sársku dostala 6,2 procenta. I to ale má daleko k loňským dvouciferným výsledkům, kdy v svobodomyslném Berlíně dostala 12,9 procenta, v Porýní Falci 12,7, v Bádensku-Würtenbersku 14,9 a v Sasku-Anhaltsku dokonce 24,8 procenta.

Zdá se, že přitažlivost populistů klesá. Uprchlická vlna sice přetrvává stejně jako hrozba teroristických útoků, i francouzské volby se konaly v době výjimečného stavu, jenomže pravicoví populisté nenabízejí o moc více než návrat k vyhrocenému nacionalismu a šovinismu, k silným národním státům, které si budou chránit hranice, a nebudou na své území pouštět migranty. Ekonomické programy mají slabé, postavené jen na pár prostých tezích, kdy odmítají globalizaci a volají po ochranářských opatřeních a návratu k národním měnám, aniž si uvědomují, jaký by to mělo dopad pro export a vlastně na celé hospodářství. Otočit kormidlem a vrátit se do historie reálně možné není a zdá se, že voliči si to začínají uvědomovat a došlo jim, že jednoduchá řečení většinou nefungují.

Chápe to i Marine Le Penová, která uznala, že utrpěla tvrdou porážku a přitom řekla: „Národní fronta musí sama sebe obnovit. Navrhuji transformovat naše hnutí.“

Z výsledků francouzských voleb by se však měli poučit nejen tuzemští populisté a nacionalisté vzývající Okamuru, Úsvit a republikány, ale i tradiční strany. Ty ve Francii propadly. Do druhého kola se nedostal nejen socialista Benoit Hamon, ale ani reprezentant pravice François Fillon.

Vyhrál člověk, který není spojen s žádnou tradiční stranou. Macron se sice v roce 2014 stal ministrem hospodářství a financí v druhé socialistické vládě Manuela Vallse, kde se snažil prosadit ekonomické reformy, ale v srpnu 2015 oznámil, že vystoupil ze socialistické strany, v dubnu 2016 založil hnutí En Marche! a v listopadu oznámil, že bude kandidovat na hlavu státu.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

I on však dokázal naslouchat hlasu nespokojené části lidu: „Vím o roztržkách v našem národě, které vedly některé k radikální volbě. Vím o hněvu, pochybnostech, úzkostech, které někteří vyjádřili. Je mou povinností vás vyslechnout a bojovat proti všem formám nerovnosti, zajistit vaši bezpečnost a zaručit jednotu národa.” Otázkou samozřejmě je, co zmůže, ale to je už druhá věc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám