Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Přijíždí Číňan - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml

Představitel skoro dvoumiliardové země, světové mocnosti. Vítat ho s rudou vlaječkou nepůjdu. Nemám tu barvu rád. Na druhou stranu mě fascinuje stádní hysterie. Pokrytectví a zbabělost. Mám na mysli ušlechtilé tibetské aktivisty.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Být pro Tibet je „IN“, nic se tím neriskuje, je to dostatečně daleko a ještě se může prstem ukazovat na lidi, kteří se na podobných exhibicích nechtějí moc podílet anebo se na nich nechtějí podílet v jednom stádě s některými zvlášť vypečenými aktivisty, kteří by v dnešní Číně působili coby funkcionáři Komunistické strany, pokud by tedy byli Číňani.

Taky se tím dá dobře odvádět pozornost od našich problémů, nedostatku demokracie, rozvratu EU a dalšího zla, které se nás bytostně týká.

Mezi Prahou a Tibetem leží cca 200 regionů, kde neexistují základní lidská práva. Někde se bez soudu vraždí celé skupiny obyvatel. Ženy nebo křesťané nejsou bráni jako lidi, je možno je beztrestně zabít. Nebo třeba regiony, kde se prodávají jedenáctileté dívenky do thajských bordelů. Region, kde Turci vyvraždili statisíce Arménů, žen i dětí. Tito stále na svou posvátnou horu Ararat (přistál tam Noe) hledí přes hranici. A tak všelijak podobně.

To se však neřeší, protože Čína (buď přes 250 let, nebo přes 60 let, záleží, jak se na to chcete dívat) ovládá původně nezávislý Tibet. O tibetské teokracii se toho moc neví nebo spíš nepíše – některé zdroje uvádějí neuvěřitelně krutý středověký režim ovládaný lámy, kde běžným trestem bylo mimo jiné vypichování očí. Asi nějak lidskoprávní vypichování, neb tibetské představitele uctíváme a nemusejí se za svou historii nijak omlouvat.

Samotná anexe menšího státu větším se mi nelíbí, ale takhle se velmoci chovají. Ruská carevna Kateřina Veliká ovládla 1783 Krym (předtím tam ale v roce 1243 vtrhli Tataři a před tím od 6. století starověcí Řekové). Začátkem 19. století Američané ovládli Floridu, před tím zcela zmasakrovali místní seminolské indiány (to byla Florida ještě španělská). Jednou ze záminek bylo, že Indiáni mezi sebe ochotně přijímali černé otroky uprchlé z plantáží v Georgii. Taky dobře „lidskoprávní“ story. Ale nikdo dnes nekritizuje Donalda Trumpa, že vyhrál primárky zrovna na Floridě.

Dopad celé kampaně na samotnou Čínu je nulový, maximálně se naštvou, ale ne moc. Pro ten správný poměr si představte nějaký kmen v Bolívii, jehož někteří stařešinové by na své chýše vyvěsili vlaječky Kladska a při návštěvě polského prezidenta by protestovali a volali „Kladsko patří Česku“. Na tomto území (zhruba přes hranici za Náchodem) žili celá staletí Češi. Od 18. století patřila oblast Prusku a po II. světové válce a posunu Polska na západ – celé území padlo pod Polsko (vedl se o to velký česko-polský spor) a oblast byla po devíti staletích zcela (a poměrně drsně) popolštěna. Nojo, smutné. Ale od roku 1958 máme s Polskem smlouvu o hranicích a taky už to nikdo neřeší (česky mluví už jen pár stařečků) a co by taky řešili.

No, a když budou v Bolívii polského prezidenta kvůli tomu napadat – bude tak maximálně znechucenej. Ale na Kladsko to nebude mít žádný vliv. Že by nám ho jako vracel nebo mu dal nezávislost?

Jinak páchat dobro je ušlechtilé a správné, akorát aby ty postoje měly alespoň nějakou váhu, musí kritik něco riskovat. Třeba protestovat proti Obamovi, že se minulý týden bratříčkoval s komunistou Castrem na Kubě – už by nějaký risk neslo. Byla by to větší odvaha.

Teď islamisté ubodali v Glasgow chudáka umírněného muslima, který vedl oblíbenou trafiku a popřál lidem na webu šťastné Velikonoce. Za pár hodin ho zabili. Mohli byste, rozliční lidskoprávní občané, jet třeba do Glasgow a držet před trafikou až do pohřbu kříž a výzvy k toleranci. I přes noc.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Ale to se vám asi moc nechce. Ten Tibet bude lepší. Možná ještě nadávání komentátorovi do komunistů přes internet z tepla domova (klávesnice, komp a pyžámko čínské výroby).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám