Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Maminka drží hladovku – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chci vám dnes popsat jeden příběh z Norska. Příběh maminky, se kterou jsem se setkal letos v Praze při promítání filmů o Norské sociální službě.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

O norské sociální službě (Barnevernet), která je naprosto nadřazená rodinám. Všichni u nás znají jen paní Michalákovou (mimochodem nečinnost předchozí české vlády byla obrovskou ostudou a svinstvem), ale v Norsku jsou případů stovky a tisíce.

Jedna z nich je Stine Guldbransenová.

Nevyšel jí vztah. Partner, se kterým žila dva roky a vychovávala dvě děti (starší z předchozího vztahu Mariu a mladší Stellu), ji v květnu 2013 vyhodil, ale malou Stellu (šest měsíců) jí násilím sebral, že si ji nechá on (pozn: jména dívek pozměněna kvůli Barnevernetu a publicitě jako přitěžující okolnosti pro Stine).

Kontaktovala několikrát policii, ta dle předpisů předala věc Barnevernetu a ten 26. srpna 2013 malou Stellu otci odebral a umístil ji do pěstounské péče.

Nicméně Barnevernet následně mamince oznámil, že pokud se s bývalým přítelem nějak na péči o dítě nedomluví, seberou jí i starší dceru (!).

S expřítelem domluva nebyla možná a 6. září 2013 Barnevernet sebral i starší dceru Mariu. Přijela sociálka s doprovodem policistů. Dcera byla logicky zcela vystresovaná, a proto maminka dostala týden na to, aby dceru připravila (!). Představte si ten týden, maminky a tatínkové.

Maminka doufala, že se jedná o nějaké krátkodobé opatření. Ale čas běžel. Dva roky! Navíc v roce 2015 byla informována o nějakém podivném incidentu v pěstounské rodině (sexuální podtext) – na což matka reagovala napadením vedoucí úřednice, která jí to s ledovým klidem oznamovala. Co byste dělali vy? Nic? Nedošlo sice ke zranění, jen majetkové škodě, ale maminka dostala pokutu 400 tisíc norských korun.

Soud o starší dceru, která má k mamince stále extrémně silný vztah, však Stine přece jen koncem roku 2015 vyhrála. Verdikt zněl, že Barnevernet má předat Mariu zpět do péče matky. To se však nestalo (!) a Barnevernet na rozsudek nereagoval. Mariu stále zadržoval ve své péči a případ dal znovu k soudu.

Uběhly další dva roky (!). Teď v říjnu 2017 soud rozhodl (i s ohledem na přitěžující incident na úřadě), že Stine nevrátí ani jednu z holčiček, které jí sebral. Maminka zahájila v zoufalství hladovku. Nikoho to moc nezajímá. Tak jsem Stine slíbil, že o tom aspoň napíšu. Co se děje ve světě kolem nás.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Kdybych měl víc času a klidu – rozjel bych se do Norska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám