Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kontrola zbraní bude téma amerických voleb - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlandský masakr rozpoutal v USA další kolo veřejné a politické debaty na téma kontroly zbraní. Její vyústění bude mít dopady i na nadcházející prezidentské volby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Je zřejmé, že současná situace, kdy si v USA může v podstatě kdokoliv zakoupit nejen revolver, ale i útočnou automatickou zbraň, tedy v podstatě samopal, je neudržitelná. Prezident Obama dlouhodobě prosazuje úplný zákaz prodeje automatických zbraní.

Vítězka demokratických primárek Hillary Clintonová v reakci na orlandský masakr ironicky poznamenala, že je absurdní, když si lidé nemohou vzít do letadla láhev s limonádou, ale kdokoliv si může zakoupit útočnou zbraň. Pokud bude Clintonová zvolena, omezení prodeje všech typů ručních zbraní bude jednou z jejích priorit.

Vítěz republikánských primárek Donald Trump se až do orlandského masakru chlubil podporou Národní asociace držitelů zbraní (National Rifle Association neboli NRA), která odmítá v podstatě jakákoliv omezení pro nákup zbraní, včetně omezení pro lidi, kteří jsou na seznamu FBI jako osoby podezřelé z možných kriminálních sklonů, včetně napojení na teroristické skupiny. Nyní ale překvapivě změnil svůj postoj, když prohlásil, že takové osoby by neměly mít nárok na zakoupení automatických zbraní a že o tom bude s představiteli NRA diskutovat.

Ví, co je v sázce. Většina Američanů omezení prodeje zbraní schvaluje, a argumenty NRA a Republikánské strany o tom, že i jen částečné omezení prodeje zbraní je porušením druhého dodatku americké ústavy, na ně po sérii masakrů přestávají zabírat.

Podle posledních údajů zemřelo od roku 1970 v USA na následky střelby více lidí než ve všech válkách v moderní americké historii. Trump chtěl orlandský masakr využít k posílení strachu z muslimů a imigrantů obecně, a navrhl proto znovu zákaz přistěhovalectví lidí z islámských zemí. Jenže diskuze se začíná obracet k otázce držení střelných zbraní, zejména útočných.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Naprostá většina lidí zabitých v USA střelbou neumírá totiž kvůli útokům teroristů hlásících se k islámu či jinému náboženství nebo ideologii. I tak je zřejmé, že přinejmenším nikdo ze zhruba osmi set tisíc lidí, které FBI registruje na svém seznamu, by neměl mít možnost si opatřit útočné zbraně tak snadno jako útočník z Orlanda. A že každý, kdo si chce zbraň zakoupit, by měl projít nějakým druhem „lustrace“ a být registrován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám