Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kalamita české politiky - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalamita české politiky je zjevná a zatím zdá se, byť je do voleb ještě daleko, nemá východisko. Antipolitik Andrej Babiš na poptávku po slušné, nezkorumpované podnikatelské politice a racionálnějším řízení státní správy odpověděl po svém a svůj vlastní, skrytý zájem zahalil starostlivostí o férové obchodní podmínky (EET) a manažerské vedení zbytnělé státní byrokracie, na jejíž bolestivé reformě mu ale pranic nezáleží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Ve skutečnosti ovšem konkurenční prostředí i malé podnikatele ničí. Podnikatelskou svobodu nahradilo úřadování. Milióny ztracených hodin práce snižuje výkonnost. Celá jeho kapitalistická zkušenost je totiž parazitní. Být schopným organizátorem dotačního podnikání a optimalizovat, obcházet daně je jistě značné umění, ovšem naprostý protiklad tržního principu. Dotace jsou jed, který hospodářství ničí.

Voliči ani netuší, co je i českou ekonomiku čeká, a mohou si za to do jisté míry sami, protože ztotožňují stát a společnost a nechápou, že čím vyšší daně, tím chudší společnost. Nárůst byrokratické, evidenční kontroly účtenek a hlášení, kohorta nových, placených úředníků a likvidace malých podnikatelů nesmyslnými pokutami za byrokratické přestupky (čili nové daně) přesahují už desítky miliónů korun. To vše způsobí pokles HDP a celkové životní úrovně. A devastaci venkova, odkud zmizí malé obchůdky a provozovny.

Oligarcha ničí nejen národní hospodářství, ale korumpuje i politiku, jak vidíme i na té jediné, liberálně konzervativní straně, která by mohla voliče včas probudit.

Ta se zatím tváří, jako by nebyla schopna tvrdě formulovat své zásady a snad podléhala touze jít s úhlavním nepřítelem veřejného zájmu do koalice. Připustil to v rozhovoru s médii Václav Klaus ml. Ve skutečnosti by mohla ODS s výjimkou komunistů jít do koalice s kýmkoli kromě Babiše.

Velkou škodu si způsobila volbou Klause mladšího na kandidátku do Sněmovny, jenž se stal novou tváří staronové strany. Bohužel působí nevrle a jakoby bezděčně agresivně. Politika je zlá a neúprosná. Slibovalo si snad od toho vedení, že získá bývalé voliče nostalgií po významném otci?

Domníval jsem se, že Klaus obohatí ODS o své zkušenosti a svůj rozumný, konzervativní pohled na pedagogiku, ale jeho nedávný, nemotorný projev, v němž stále opakoval… a tak dále, mluvil o jakýchsi hodnotách bez jasné formulace, v čem spočívají a jak mají být prosazovány. Zbytečně se nechal vmanévrovat do absurdní diskuse o žádoucích procentech pravděpodobných voličů, místo aby mířil sebevědomě na vítězství a totální porážku Babiše. Neví snad, že v politice vítězí optimismus, byť by byl stokrát falešný. Neslyšel o Ano, bude líp!

Jen málokdo se udrží na politickém kolbišti delší dobu; veřejné jeviště zvláště v dnešní audiovizuální době nemilosrdně nafoukne sebemenší přešlapy a každého politika vystaví posměchu. Všechny nedostatky odhalí jak poslední soud a nic mu nepomůže. Jen když se stane tribunem silné, veřejné poptávky, budou mu jeho osobní vady na čas odpuštěny, jako byly i na čas odpuštěny Klausovu otci.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Nešťastný volební systém poměrného zastoupení umožňuje ovšem politikům dlouhodobější kariéru v komplotu velké koalice i v malých, parazitních stranách, nutných do počtu. Chce být snad ODS takovou malou, bezvýznamnou partají?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám