Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ach ti naši furianti - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříčetnost, jaká posedla některé naše progresivisty kvůli nominaci a nyní zvolení jedné katolické slečny do Rady České televize, je na české poměry opravdu nebývalá. Naše kulturní válka je většinou v porovnání s Amerikou spíš taková neduživá, konzervativců a věřících je v Česku málo, v médiích je skoro není slyšet (znám je téměř všechny osobně) a veřejnoprávní prostor naprosto ovládají kulturtrégři hlavního proudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Povyk, jaký spustili, je opravdu zvláštní, tautologicky totiž považují za demokraty jenom sami sebe. Pater Halík je rozrušen, „teď už opravdu, ale opravdu nelze mlčet, teď už opravdu jde o mnohé, možná o všechno.” Dokonce její nominaci spojil s omezováním svobody v Polsku a Maďarsku a považuje ji za ohrožení demokracie svobody a stranicko-politickou nezávislost veřejnoprávních médií.

Bývalý kněz Jandourek je také rozčilen, domnívá se, že jde o snahu „uškrtit Českou televizi ve spolupráci s pokrokovými silami v duchu „autentické pravice“, národní suverenity, vlastenectví, konzervatismu a křesťanismu kardinála Duky a Parlamentních listů.” Konzervativní katolíci jsou křesťanisté?

O smyčce připravené vládnoucím blokem k popravě nezávislé televize mluví i komentátor Martin Fendrych. Taky katolík Miroslav Kalousek považuje Lipovskou za prodlouženou ruku inkvizice a senátor Marek Hilšer za obchodní páku Kellnerovy finanční skupiny, vždyť spolupracovala s Institutem Václava Klause. To stačí.

Samé insinuace a žádná fakta, nic o ní nevědí, stačí jim, že je konzervativní a má kamarády, které oni nesnáší. Lipovská je zbožná a skromná, na rozdíl od svých kritiků si vůbec nemyslí, že má ve všem pravdu a není žádnou hrozbou demokracii, ba právě naopak.

Jak si vůbec může někdo myslet, že její hlas v 15 členném sboru převáží a prosadí v televizi názorový pluralismus? Jak by mohla prosadit, aby se v České televizi diskutovalo o potratech a eutanázii, aby byli zváni do debat vlastenci nebo přívrženci prezidentů Klause a Trumpa, obhájci brexitu či odpůrci členství v EU, kritici islamismu, feminismu, multikulturalismu a celé té odporné antiliberální kolekci politické korektnosti?

Inu, bylo by to hezké a správné, neboť veřejnoprávní média mají jedinou povinnost být neméně pluralitní než společnost, která je financuje. Objektivnější zpravodajství a vyvážené komentáře, diskuse pro a proti by nám jen a jen prospěly.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Bohužel, nic takového se nestane. Protože Lipovskou znám osobně, považuji její nominaci za její neštěstí. Jedna Panna Orleánská nic nezmůže, i kdyby chtěla. Brzy zjistí, že radě ani naší podivné vládní koalici na kulturním pluralismu nezáleží. A Babišově vládě, té jde jen o jedno, aby nebyla kritizována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám