Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: A se mnou přijde zákon – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„A se mnou přijde zákon,” pronesl nenapodobitelnou dikcí Limonádový Joe. A myslel to dobře. Kdyby to myslel dobře dnes, musel by říci: „A spoustu zákonů zruším!“

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Nedělám si iluze, že občané nějak moc sledují dění ve Sněmovně. A je to normální například v noci spát a ne se dívat na televizní záznam z interpelací. Za svůj život si koneckonců pamatuju jedinou interpelaci, a to když měl malér tehdejší premiér Gross a bývalý poslanec Bratský mu tam začal hrát na kytaru „Proč ta růže uvadá“.

No, zkrátka a dobře, lidé se logicky věnují své práci a rodině a koníčkům a odpočinku. Jenomže jejich život zákony vzniklé ve Sněmovně pak stejně otravují.

V pátek se Sněmovna čtyři hodiny hádala o jednacím řádu. Kdyby se opozice se stejnou vervou hádala o zákonech pro občany, možná by to bylo v republice o chlup lepší. Jestli hádanici někdo sledoval, musel si myslet, že je v blázinci a musely ho napadat nedemokratické myšlenky. Ale já to kvitoval ze dvou důvodů. Zaprvé jsem měl čtyři hodiny čas na práci, zadruhé čím víc se Sněmovna hádá o pitomostech a procedurách, tak je to pro občana velmi dobré, neboť v tu dobu nepřijímá žádné zákony. A 95 procent zákonů, nových a nových, jsou pro občana další regulace, buzerace, lobbistická legislativa, zmatek, a už je toho po krk.

Psal jsem tu, že 58 procent přijatých zákonů pochází z EU, nikoli od nás.

Ale dnes nechci psát o tom, že ztrácíme suverenitu. Dnes jen o tom počtu. Na právě proběhlé schůzi Sněmovny (trvala tři týdny) bylo na programu přes 200! zákonů. Tedy, abych byl korektní: 140 zákonů, 29 smluv, 6 voleb do (nesmyslných) orgánů a zbytek zprávy těchto nesmyslných orgánů a jejich schvalování.

A teď se schválně zamyslete, co potřebujete pro svůj život. Jaký další zákon vám nějak hrozně chybí? Jeden? Dva? Nebo 140? Nestačilo by vám snížit daně, třetinu zákonů zrušit a ze zbývajících polovinu matérie vyhodit?

Zákon o elektronických komunikacích; zákon o realitních kancelářích (bude to nově vázaná živnost a ti makléři budou muset být vysokoškoláci a smlouvy a vše bude složitější a úložky budete dávat u notáře – prodraží to proces pronájmů; vyžene řadu lidí z trhu); vládní návrh o regulaci podnikání na finančním trhu; vládní návrh o Státním fondu rozvoje bydlení (kvůli zeleným mužíkům a neuvěřitelné byrokracii a délce stavebního řízení a šikanování developerů se žádné byty skoro nestaví – jde tedy o zcela pomatenou organizaci); vládní návrh o náhradě újmy způsobené povinným očkováním (název zní dost slibně); vládní návrh o základních registrech; vládní návrh o rostlinolékařské péči; zákon o regulaci reklamy; a tak dál.

Jo, když tak kritizuju – dva zákony jsou moje.

Jeden o registru smluv, aby z něj byly vyňaty školy. Dosud je to tak, že se tato dosti nová (zákon pár let starý) byrokratická povinnost netýká škol v menších obcích, ale ve městech (tzv. trojkové obce) ano. Takže škola jede na školu v přírodě nebo na lyžák, na což má smlouvu, a ředitel nemá jistě nic lepšího na práci, než ještě celou agendu někam zapsat, zalogovat se, naskenovat (hrozí pochopitelně postihy a pomalu kriminál) do státního registru. Myslím, že to neprojde – to moje zmírnění.

Druhý je zákon proti cenzuře na Facebooku a sociálních sítích – na ten se asi hned tak nedostane, neb se elitám nelíbí.

Abych byl korektní – jeden zákon (taky jsem ho spolupodepsal) se týká výlučně rušení zákonů. Ovšem zákonů prehistorických (které jen v legislativním prostoru visí) ještě z Rakouska-Uherska – jakože dobytek se žene středem ulice a podobně.

Ovšem rušení zákonů musí chytnout úplně jinou dynamiku, jinak nás ty regulace a byrokracie udáví.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám