Hlavní obsah

GLOSA: Další zbytečný paragraf - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek zveřejnil před rokem svůj záměr zavést do trestního práva novou skutkovou podstatu přetáčení tachometrů, mnozí doufali, že jde jen o krátkodobý výpadek soudnosti, na který se brzy zapomene. Protože ministr svůj záměr zopakoval v souvislosti s nedávným šetřením obchodní inspekce, sílí podezření, že to myslí vážně.

Josef Koukal

Článek

Kontrola, kterou inspektoři ČOI prováděli v posledním kvartále loňského roku v českých autobazarech, potvrdila všeobecně známou věc. Totiž že trh s ojetinami je z větší části založen na podvodech. Optimista, který si pořídí vůz v autobazaru, musí počítat s celou řadou rizik od zatajených bouraček, které má vozidlo za sebou, až po velmi vysokou pravděpodobnost, že počet najetých kilometrů na tachometru neodpovídá skutečnosti.

Zůstává otázkou, proč s tak vážnou věcí policie už dávno něco nedělá. Představa, že na tom něco změní zavedení nového trestného činu, je ale naivní.

Stáčení tachometrů za účelem „omlazení“ vozu a jeho prodeje za vyšší cenu, než odpovídá jeho opotřebení, je dávno trestné. Kdo druhého uvede v omyl, aby se na jeho účet obohatil, dopouští se podvodu a je-li škoda větší, než pět tisíc korun, pak jde o trestný čin. Pokud je na takovém principu založeno podnikání celého autobazaru, lze jeho majitele stíhat i jako organizovanou skupinu a potrestat je o to přísněji.

Je-li účelem zjitřeného ministerského zájmu o tuto oblast skoncovat s nekalými praktikami, pak je na místě přitlačit na spolupráci obchodní inspekce, policie a znalců. Vymýšlení zbytečných paragrafů patří do sféry prázdných politických gest, která jsou určena výhradně tribunám.

Naposledy takto politici „vylepšili“ trestní zákoník zavedením skutkové podstaty sprejerství. Přitom čmárání po zdech bylo lze dávno postihovat jako poškozování cizí věci. Po letech aplikace speciálního paragrafu jistě nebude nikdo tvrdit, že čmáranic ubylo.

Když už je řeč o zbytečných paragrafech, nelze si nepřipomenout trestný čin pomluvy, který však není dílem kreativity současných politiků, nýbrž reliktem minulosti. Ochrana osobnosti logicky spadá do sféry civilního práva a představa, že někdo půjde do vězení, protože o sousedovi prohlásil, že pojídá chrousty, je směšná.

Když profesor Pavel Šámal, čerstvý předseda Nejvyššího soudu, psal před několika lety nový trestní zákoník, tak trochu se čekalo, že tyto ozdoby českého trestního práva z textu vypustí. Nestalo se, možná by změnám chyběla při schvalování podpora.

Je-li takový problém zbavovat se plevele v zákonech, o to větší péči je třeba věnovat tomu, aby v nich nebujel další.

Připouštím jedinou změnu. Zavedení trestného činu vymýšlení nových zbytečných paragrafů.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám