Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Je normální kojení nebo protestní kojení? – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Novinky čte hodně lidí, a tak je třeba se věnovat tématům, o kterých lidé diskutují. Protože uznejte, že popis senátních voleb v Praze 9 nebo volbu předsedy STANu, to by nikdo nečetl. Kdežto když budete číst tyto řádky, matky budou v jedné bance protestně kojit.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Nejsem tedy na kojení moc expert – jsem rodič 1 (nebo 2) nebo jak se to teď jmenuje, tudíž vždycky kojily manželky a já se maximálně snažil, aby na to měly klid.

Ale zpět ke kauze. Protestní kojení je reakcí na incident v jedné bance, kde údajně nechtěli dovolit jedné paní kojit roční holčičku. Incident jsem neviděl, tudíž ho nebudu nijak hodnotit. Nicméně už je z toho kauza, matky píší premiérovi, banka vydává jako o sto péro „uklidňující“ prohlášení (práci expertů na krizovou komunikaci jsem nikdy moc neuznával, protože většinou jim to moc nejde, když vznikne nějaká krize, zato jinak mají klídek „v korporátu“) a novináři to popisují.

Abych řekl pravdu, nějak se nedokážu přimknout ani k jednomu ze „zásadových“ postojů ke kauze. Postoj „kojení na veřejnosti je neslušné” považuji za blbost.

Zvlášť když je miminko malé, tak to by se maminka nedostala z domu nikdy nikam. Kojení je zdravé, normální a tak dále. Nedovedu si představit, že by to někomu mohlo vadit.

Ale zahořet pro postoj „kojení je kdekoliv, kdykoliv a jakkoliv na veřejnosti úplně normální” taky úplně nedovedu.

Snad je to jen o slušnosti obou stran. Miminko i maminka potřebují klid, tak je z jejich strany normální snaha o nenápadnost.

Zrovna tak nekojící veřejnost (nejen bankovní) by měla intimitu tohoto aktu ctít. Třeba si v parku sednete na jinou lavičku, než kde zrovna kojí nějaká maminka. Nezačnete s ní konverzovat.

Jistým faktorem je pochopitelně věk dítěte, protože když už dítě utíká a pak se přiběhne nakojit, tolerance veřejnosti bude asi nižší. Z toho důvodu, že batolata už jedí normální stravu, a tudíž na kojení na veřejnosti nejsou závislá.

Biomatky se asi začnou rozčilovat, že je to každého věc, do kolika měsíců kojí, a musím uznat, že JE! Jen musím zmínit, že extrémně dlouhé kojení je hodně ruský přístup – např. jedna z balad o ruském bohatýru Ilju Muromcovi popisuje, že bohatýr byl matkou kojen do 9 let a pak teprve vstal a vytrhl vzrostlý dub.:-)

Kdežto v Americe (Illinois) naopak matku, která kojila osmileté dítě, táhli k soudu.

Takže co se vlastně stalo špatně? Jeden řadový zaměstnanec banky se (patrně) choval netaktně. Na druhou stranu reakce kojících aktivistek taky není zrovna taktní. V Americe už by se asi „poškozená“ soudila o miliony s „bohatou“ bankou. U nás se bude protestně kojit.

K protestnímu kojení mám ale o dost horší vztah než ke kojení normálnímu. Myslím, že schválně kojit dítě, které nemá ani hlad, ani žízeň, nebo ho dokonce pro politické účely kvůli tomu budit, není v zájmu dítěte.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Jinak všem maminkám a kojeňátkům zdar!!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám