Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Smrt v Gaze - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Komentáře západoevropských médií, nejen těch levicových, na eskalaci útoků mladých Palestinců na izraelskou hranici v Gaze, které trvaly od 30. března do 15. května, jak už je dnes obvyklé, nebývají příliš objektivní. Počet obětí není sice přesně zjistitelný, odhadem lze uznat, že za tu dobu zahynulo pod palbou obránců hranice více než 100 obětí a možná 3000 lidí bylo zraněno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Na izraelské straně byl zaznamenán jeden případ lehkého poranění kamenem. Můžeme jistě diskutovat o přiměřenosti hraniční obrany proti rozzuřenému davu ozbrojenému převážně molotovovými koktejly, kameny a noži, ale tak jako obvykle se teroristé chrání lidskými štíty a každý ví, že zapálené pneumatiky a kouřová clona jim slouží k úkrytu mezi zfanatizovanou mládež, kterou Hamas hecoval celé týdny.

Jedno je jisté, nekrvavá obrana gumovými projektily a slzným plynem za větrného počasí by proti 20 - 30 000 davu úspěch neměla. Hlavní útok demonstrantů byl namířen na hraniční místo nejbližší jen kilometr vzdálené osady Nahal Oz. A kdyby byť ozbrojeni jen noži prorazili, nastala by nepochybně jatka. Protože se tak ale nestalo, je obviňován napadený Izrael.

Žádné podrobnosti střetu většinu západoevropských komentátorů nezajímají, vidí v Gazanech oběť a sympatizují i se sebevražedným genocidním fanatismem, dobře totiž vědí, že je izraelsko-arabský konflikt neřešitelný, pokud uznávají právo Palestinců na návrat na území Izraele.

Všechna jednání o míru a dvoustátí na tomto bodě zkrachovala, protože by vedla k masakru a likvidaci židovského státu. Při jeho vzniku v roce 1948 žilo na území Gazy zhruba 80 000 lidí a po přívalu 200 000 uprchlíků, kterým nebylo umožněno získat egyptské občanství, vznikl ohromný zajatecký tábor. Není divu, že jej nechtěl získat Egypt po šestidenní válce zpět.

Živí jej humanitární organizace, EU a úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ten registruje dalších 3,5 miliónu potomků původních uprchlíků v táborech na území Libanonu, Sýrie a Jordánska.

Už dnes patří malá enkláva k nejpřelidněnějším místům světa (1,9 miliónu obyvatel) a při porodnosti téměř africké se brzy stane neobyvatelná. Její populace, v podstatě zajatec teroristické bojůvky Hamasu, je po třech vyprovokovaných válečných konfliktech s Izraelem a sporem s Palestinskou samosprávou izolována od světa.

Trpí zhroucením infrastruktury (voda, kanalizace) a nedostatkem elektřiny, kterou platí a nyní omezila Palestinská samospráva.

Kvůli podpoře teroristů muslimského bratrstva na Sinaji s ní téměř uzavřel hranici i Egypt. Pod vládou Hamasu, jak napsal týdeník The Economist, se z Gazy „stalo lidské smetiště”.

Za války v roce 2014 jedna raketa M-302 zasáhla izraelskou Haderu vzdálenou 100 kilometrů. Jedinou efektivní obranou proti vojenské agresi byla blokáda. Neumožnit Hamasu, aby se znovu ozbrojil.

A tak nezbylo fanatikům než se stát opět obětí a získat alespoň sympatie světa. Vyvolali šílený beznadějný útok nezaměstnaných mladíků na ozbrojenou hranici s Izraelem.

Nikdo nepochybuje, že je život Palestinců v táborech zoufalý. Měli by však mít možnost žít normálně v arabských zemích. Získají svůj stát jen tehdy, pokud uznají existenci židovského státu a přestanou jeho obyvatele ohrožovat.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

A Západ by měl odsuzovat především arabské šílenství, a nikoli civilizované úsilí Izraele ochránit své obyvatele. Proč tomu tak není? To je ovšem jiný příběh konspirativního iracionálního myšlení a démonizace Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám