Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Je lepší Čech Tomio, nebo Hayato?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ministerstvo zahraničí zvýší kapacity, aby mohlo vyřídit ročně až 20 tisíc žádostí z Ukrajiny o práci v Česku, tedy zhruba dvojnásobek současného počtu. Více zaměstnanců by mělo do Česka přicházet i z Mongolska a Filipín, kde začnou platit podobná pravidla jako pro Ukrajinu. Úřad sonduje i pracovní trh Srbska a Běloruska. O navýšení počtu příchozích pracovníků usilují zaměstnavatelé, kterým při rekordně nízké nezaměstnanosti chybějí pracovní síly zde.

Tolik k těm zlopověstným migrantům. Sněmovní a prezidentské volby jsou za námi. Oba muži, kteří potřebovali rukama nositelů volebních lístků vybudovat vlastní pozici, už je vystrašili migranty a funkce mají pojištěné. Ekonomika si žádá své. Zůstane ale uměle vybičovaná hysterie ke všemu, co přijde do Česka z ciziny, bez následků?

A přitom přes 80 procent obyvatel České republiky, historicky vzato, tvoří ti, kterým by se slovníkem národovců řeklo náplava zde. Velvyslanec ČR ve Švédsku Jiří Šitler má sice připomínku k terminologii: „Neexistují ‚germánské geny‘ ani ‚slovanské geny‘...“ Ale podstata zůstává stejná.

Území současného Česka nebylo nikdy jako zapadlá vesnička, do níž po staletí nepřišel nikdo zvenčí. I migranti ze severní Afriky a Blízkého východu se podepsali na lidech, kteří dnes Česko obývají. Dost možná i na těch, kteří se buší v prsa, že jsou hrdí Češi – a Slované spjatí s velkými bratry Rusy.

V RF však v roce 2013 mírně zčeřila stojaté vody publikace genetiků, že Rusové jsou víc Ugrofinové než Slované. V každém případě ani tamní území nebylo oplocené, aby se tam nedostal nikdo jiný než prapůvodní obyvatelé.

Lpění na etnickém původu a výkřiky, že jsem lepší než jiní jen proto, že mi řekli, že jsem hrdý... (dosaď jakoukoli národnost), bývá předzvěstí a pak průvodním znakem zvěrstev, která v konečném důsledku semelou i ty hrdé národovce. Německý nacismus budiž příkladem za všechny. Dnes se tato kalná vlna opět vzedmula a je v těsné blízkosti od nás zde.

Ve světě existuje a patří k nejsilnějším země, která byla vytvořena, zvelebena a vyzdvižena tam, kde dnes je, výhradně migranty. Jsou to Spojené státy americké. Velmi brzy tamní politická reprezentace pochopila, že každý schopný mozek, každý pracovitý pár rukou, který do země přijde, jí jenom pomůže.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Kviz na závěr: je lepší Čech Tomio Okamura, nebo Hayato Okamura? Oba jsou občany ČR, dodržují zákony, platí zde daně, jsou integrováni do společnosti. Otázka nedává smysl. Kdo je ovšem lepší jako člověk, to ať posoudí každý sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám