Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Skandální tah Komárkem - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manévry poslanců za hnutí ANO, Okamurovy Svobody a přímé demokracie i komunistů v Mandátovém a imunitním výboru Poslanecké sněmovny začínají mít nejen poněkud absurdní rysy, ale ohrožují už i principy právního státu a liberální demokracie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Když ANO a SPD spolu získaly v mandátovém a imunitním výboru rozhodující vliv a ANO následně umožnilo zvolení komunisty Stanislava Grospiče do čela výboru, varovali někteří analytici, že za skutečností, že SPD a KSČM dostaly od ANO skvěle „zaplaceno“ v podobě důležitých postů ve Sněmovně, se možná skrývá srozumění, že výbor bude nejen obstruovat  a protahovat projednávání ve věci vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, ale že možná nakonec najde i nějaký důvod vydání nedoporučit.

A výbor skutečně začal „makat“. Projednávání celé záležitosti různě zdržoval, ačkoliv se nevynořily od hlasování minulé Sněmovny, která Babiše a Faltýnka vydala, žádné nové „polehčující“ okolnosti. Jednou to bylo kvůli tomu, aby si prý spis mohli členové výboru řádně prostudovat, pak zase kvůli tomu, aby se mohli k celé věci vyjádřit Babiš s Faltýnkem, kteří ovšem nijak nespěchali.

Pokud bylo cílem těchto odkladů a mlžení celou kauzu nějak rozmělnit, tyto snahy silně zproblematizovala zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) Mluví se v ní o možném podvodu, lžích, manipulaci s informacemi. Podle poslanců, kteří se mohli seznámit jak s touto zprávou, tak se spisem české policie v kauze Čapí hnízdo, OLAF jen potvrzuje to, jak kauzu popisuje česká policie. OLAF lze přitom těžko obvinit z nějaké „účelovky“ či politické objednávky, jakkoliv se Babiš okamžitě pokusil úřad znevěrohodnit.

Aliance ANO, SPD a KSČM se tak ve výboru ocitla v těžké situaci. Reagovala nejprve, jak jinak, dalším odkladem: tentokrát prý jde o to, že by si měli zprávu OLAF prostudovat i oba obvinění. Jenže pak se uprostřed sněmovního projednávání důvěry Babišově vládě vynořilo „překvapivě“ něco nového a prý zásadního.

Poslanci za SPD a ANO se rozhodli předvolat další osobu—nepravomocně odsouzeného detektiva Jiřího Komárka. Poslankyně za ANO Taťána Malá při té příležitosti vyjevila, že Komárek prý v minulosti mluvil o stycích detektiva Pavla Nevtípila, který kauzu Čapí hnízdo vyšetřuje, s mafií. Jinými slovy, Komárek, nepravomocně stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby, má nyní zřejmě zkompromitovat Nevtípila, na něhož opakovaně útočí i Babiš. Komárek má za tímto účelem být dokonce zbaven mlčenlivosti.

Pokud Komárek nakonec bude vypovídat, je to nejen další skandální pokus celou věc rozmlžit, ale i překračování pravomocí mandátového a imunitního výboru. Ten není vyšetřovací komisí, které se zřizují za účelem vyšetření konkrétní kauzy Sněmovnou, a k tomu účelu jsou vybaveny speciálními pravomocemi. Jeho úkolem je pouze posoudit, jestli policejní žádost není pokusem mařit výkon poslaneckého mandátu.

O meritu policejních obvinění by měli rozhodovat státní zástupci a v konečném součtu soud. Předvolat detektiva, který s kauzou Čapí hnízdo nemá nic společného, jen za účelem znevěrohodnění jiného detektiva, se ze všeho nejvíc jeví jako pokus o manipulaci případu ve prospěch obviněných poslanců. Komárek byl nejspíš „vytažen“, aby „přebil“ negativní dojem ze zprávy, kterou poslal OLAF.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Ti, kdo pozorně poslouchali projev prezidenta Miloše Zemana v PS, vědí, že i prezident mluvil o potřebě celou věc řádně vyšetřit a rychle rozhodnout. Nelze s ním tentokrát než souhlasit. Bude-li totiž výpověď Komárka nakonec využita ke zpochybnění policejního vyšetřování, které potvrzují i závěry nezávislého evropského orgánu, bude to otevřený útok na právní stát a pravidla parlamentní demokracie. V takovém případě bychom se měli začít bát, co přijde příště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám