Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Konec islámu v Čechách a na Moravě - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lid rozhodl. Zmatení demokraté nepoučení Aristotelem věří, že moudře, neboť kolektivní vůle, toť hlas boží, ale někteří by občanstvo nejradši vyměnili. Lid není ani hloupý, ani moudrý, a už vůbec ne racionální, řídí se instinktem, svým podvědomím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

A ten kolektivní pud je vždy zdravě vůči establishmentu negativní, v poslední době dokonce konzervativní, a říká, takhle to dál nejde, dělejte s tím něco. Co, to přesně neví a vědět nemůže, není ani jednotný, je na elitě, aby vycítila lidový odpor a nabídla nové tváře, nový obsah i tvar.

Ta ale u nás na lidovou touhu po radikální změně, po reformě neefektivní přebujelé státní správy, odpovědět neuměla. Stát trpí nejen přebujelým byrokratismem (Parkinson), ale je ještě navíc zahlcen legislativou Evropské unie a národní politika má značně svázané ruce.

Ani politici pravice, jimž fouká vítr do plachet, nedokázali ze svých hlav vypudit překonané pravolevé vidění světa a pokusit se o formulaci národně-konzervativní politiky proti liberálně globalistické ideologii.

Nedaří se to nejen u nás, a to z prosté příčiny. Lidová vzpoura je konzervativní, ale elita konzervativce postrádá a většina je v zajetí neživotného projektu EU s celou její ideologickou nadstavbou špatně pochopených práv a rovnostářství, multikulturalismu, feminismu, inkluze pofidérních menšin i antidiskriminačního nepřímého uznání politických ambic islámu, jež většinu obyvatel tolik odpuzuje.

Zastydlý revoluční projekt EU není schopen zařadit konzervativní zpátečku ke spolupráci a konkurenci národních států a vede dál „normalizační” pusté řeči o další integraci, občany zjevně odmítané.

Jestliže v zastupitelské demokracii rozhodují volby s nabídkou stran (oživení zprofanované značky ODS těch extra pár procent zklamaných podnikatelů nezachrání), tak se nedivme, že lid bere ty, co nějak formulují jeho neuvědomělou vůli po změně – představu státu jako soukromé firmy Babiš, antiislámskou přímou demokracii Okamury a chaotický protest pirátů. Tatam je pravolevé zápolení. To naši kulturně nejbližší sousedé, ti se poučili. Jejich Volkspartei se schýlila napravo a protestní hlasy do jisté míry vstřebala.

Český politický pat a zmatek nemá na svědomí hloupý protestující lid, ale neschopná elita a hlavně média, jež zplodila Babiše, jak sám přiznal ve Sněmovně při kritice machinací s Čapím hnízdem a korunových dluhopisů.

„Postava úspěšného miliardáře tepajícího polistopadové poměry byla natolik přitažlivá, že se zapomněli ptát, kdo tu vlastně o morálce káže. Zda on sám nebyl dlouhá léta součástí jím kritizovaného systému a pohádkově na něm nezbohatl. Neptali se, kdo z politiků mu v minulosti pomohl, jak získal prvotní kapitál, kolik peněz jeho firma vysává ze státu a evropských fondů. Babiš dával jedno kritické interview za druhým a stal se ikonou podnikatelského umu a ctnosti, do níž mnozí vkládali naděje na změnu. Díky novinářům, tehdy ještě nezávislým!” (Fr. Mikš, šéfredaktor Kontextů).

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Moudrý lid ovšem Babišovi plnou moc neudělil a stát se firmou Agrofert nestane. Ale s českým samurajem to bude vláda revoluční. Jako jediná na světě zakáže politický islám (šaríja) a do liberální demokracie zavede neliberální plebiscit jako stálou formu vlády. Možná že se Češi v tradici svých dávných defenestrací opět stanou revolučním předvojem Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám