Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vězeňský autobus Pirátů schválně ukazuje táhnoucí se případy - Jakub Michálek

Komentátor Alexandr Mitrofanov se onehdá rozčílil nad vězeňským autobusem Pirátů. Žádný z politiků na karoserii busu prý nebyl odsouzen. Jistě, je pravda, že Babiš, Rath, Nagyová a Sobotka s Bakalou jsou podle české justice zatím křišťálově čistí, protože nebyli pravomocně odsouzeni. Ale to je právě ten problém!

Foto: Novinky

Jakub Michálek

Článek

Vězeňský autobus Pirátů upozorňuje na kauzy, které se táhnou, dosud nebyly pravomocně skončeny ani v nich nebyl nikdo pravomocně odsouzen. Vězeňským autobusem ukazujeme na selhání justice v naší zemi. Lidi na ulici smysl karikatury pochopili líp než komentátorská elita.

Kdo jiný by měl bít na poplach než politická strana? Kde jinde by se mělo řešit selhání justice než ve volbách? Kauzy se buď vlečou s dlouhými průtahy jako u Ratha, Babiše či Nagyové, nebo jsou zametené pod koberec jako v OKD či Opencard.

Justice nezvládla případy vyřešit ani za mnoho let, pachatelé kauz jsou beztrestní a před soudem stojí nanejvýš úředníci. Pravomocně nejsou skončeny ani případy Rittiga či Grygárka, pan Janoušek je kvůli úrazu hlavy na svobodě a v kauze Opencard byli odsouzeni jen dva úředníci. Těch několik málo obžalovaných tunelářů dostalo od Klause amnestii.

Snad ani největší důvěřivec netvrdí, že u nás justice stíhá korupci efektivně. Nízká efektivita justičního systému dopadá na naše firmy, ale zejména na naše lidi a na atmosféru ve společnosti. My Piráti toho opravdu nechceme moc. Předně když soudce, státní zástupce nebo politik něco podepíše, musí za to zodpovídat. Když udělá exces, musí po něm být vymáhána škoda. Neschází se tajně s podivnými lobbisty. Nehromadí majetek z neznámých zdrojů.

Trestní řád funguje. Spisy obíhají digitálně a neztrácí se z nich důkazy. Používají se průhledná výběrová řízení místo dosazování kamarádů, kteří ani nemají bezpečnostní prověrku. Evidují se informace o průtazích a výsledcích jednotlivých soudců a státních zástupců.

Osobní zodpovědnost

Osobní zodpovědnost je naprostý základ - u soudců i u politiků. Přitom většina komentátorů ani nezohledňuje, že vedle trestní odpovědnosti existuje také odpovědnost občanskoprávní. Tu za stát nemůže uplatnit nikdo jiný než ministr či jiný zodpovědný politik. Ale naši ministři za stát téměř nikdy nic nevymáhají!

Je tedy logické, že Piráti vymáhání odpovědnosti mají v programu - po Babišovi, který je podezřelý z vyvedení dotace z peněz Středočeského kraje, až po Bakalu a Sobotku, kteří připravili stát o miliardy korun v kauze OKD. My odpovědnost politiků na rozdíl od justice a tradičních stran vymáhat chceme, byť si uvědomujeme, že kvůli nečinnosti politiků je již řada kauz promlčena.

Stejně jsme postupovali i v kauze Opencard, kde jsme prosazovali žalobu na primátora Pavla Béma jménem Prahy, ale nakonec to primátorka Krnáčová nechala promlčet a zametla to pod koberec. Dokud nezavedeme důslednou osobní zodpovědnost, strůjci podvodů se k soudu nikdy nedostanou - odsouzeni budou jen úředníci jako obětní beránci, jak to známe z kauz Opencard nebo OKD.

Panu Mitrofanovovi na Pirátech také vadí, že chceme změnit zákon o soudech a soudcích, aby soudci nesoudili sami sebe za kárné prohřešky. Mylně si přeložil požadavek účasti „ne-soudců“ v kárných senátech v našem programu jako rozhodování právními laiky. Přitom by jako komentátor deníku zvaného Právo měl vědět, že je mnoho jiných právních profesí "ne-soudců", jako jsou akademici, notáři, legislativci, emeritní soudci apod.

Rozsudky soudců nad soudci jsou z principu zaujaté a často nepřiměřeně mírné, např. směšné snížení stotisícového platu o 25 %. Podobně, jako když politici rozhodují o odpovědnosti svých kolegů, se objevuje falešná solidarita.

Dělba moci

Požadavek Pirátů připodobnil Mitrofanov k dobám komunismu, to se ale hluboce mýlí. V řadě západních zemí je totiž svěřen dohled nad soudci nikoliv soudcům samotným, ale někomu jinému, třeba představitelům zákonodárství. Například ve Velké Británii jde o předsedu sněmovny lordů, ve Spojených státech může soudce zbavit funkce kongres.

U nás už účast „ne-soudců“ v kárných senátech navrhovali před Piráty Jiří Pospíšil a Pavel Rychetský. Říká se tomu dělba moci, funguje to ve vyspělých státech několik stovek let a my Piráti prosazujeme, aby to fungovalo i u nás. Chceme, aby byli soudci stejně jako politici pod dohledem a nebyli nedotknutelní.

Principy dělby moci, brzd a protivah tří složek státu a osobní zodpovědnosti za výkon funkce s pravidelným hodnocením - to jsou principy, které v naší zemi chybí. Každý si dovede představit, jak by se chovali politici, kteří by nepodléhali pravidelnému hodnocení – v podobě voleb. Tak to platí v politice, v justici a každé jiné práci. Kdyby tohle všechno bylo, řada gaunerů zachycených na pirátském autobuse by neseděla na jeho karoserii, ale na vnitřních sedadlech za mřížemi.

Jakub Michálek (právník, člen zastupitelstva hl. m. Prahy a spoluautor volebního programu Pirátů v oblasti spravedlnosti)

Reklama

Výběr článků

Načítám