Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Trapné mlžení okolo Zemanova setkání s Trumpem - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Po telefonátu prezidenta Miloše Zemana s nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem Hrad oznámil, že Trump pozval českého prezidenta, aby ho navštívil v Bílém domě na konci dubna. Jenže prý kolem již čtyři měsíce domluvené návštěvy panuje stále hustější informační mlha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Připomeňme, že mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček 6. prosince minulého roku po telefonickém rozhovoru obou politiků prohlásil, že Trump pozval Zemana na návštěvu USA a „oba představitelé se shodli na tom, že ideální příležitostí bude konec dubna příštího roku, kdy má prezident republiky v USA obdržet ocenění významných židovských organizací, které již v loňském roce ocenily Donalda Trumpa.“

Od prosince ale okolo návštěvy panují jen zmatky. Bývalý šéf hradního odboru zahraniční politiky Hynek Kmoníček, nyní český velvyslanec ve Washingtonu, nejasnosti hájil tím, že Trumpův tým se teprve formuje, a že je tudíž těžké vše domluvit. Jde prý ale jen o detaily.

Opravdu? Bývalý český velvyslanec Petr Kolář před měsícem prohlásil, že podle jeho informací Zeman ve skutečnosti žádné oficiální pozvání do Bílého domu neobdržel. Podle Koláře, který se odvolal na vlastní zdroje, měl Trump Zemanovi říci, aby se spolu vyfotili, pokud Zeman bude někdy v USA nebo ve Washingtonu. Kolář varoval, že ani měsíc před údajně domluvenou návštěvou ve skutečnosti není domluvený formát, délka návštěvy, ba dokonce ani přesné datum.

Názor Koláře podpořil i další bývalý velvyslanec ve Washingtonu Michael Žantovský. Což ovšem nezabránilo Ovčáčkovi, aby prohlásil, že Kolář je „žvanivý slimejš a ostuda české diplomacie“. Prý vypouští „fake news“.

Jenže respektovaný server Politico nyní přišel s informací, že Hrad si najal lobbistickou skupinu Sonoran Policy Group, aby k uskutečnění Zemanovy návštěvy napomohla. Podle dokumentu, který byl zveřejněn v americkém registru pro společnosti hájící zájmy cizích států, jedná firma přímo s prezidentskou kanceláří, přičemž kontaktní osobou je prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Hrad to popírá, všechna jednání týkající se návštěvy vede prý přímo velvyslanec Kmoníček. Jisté je, že Zemanova údajně už čtyři měsíce domluvená návštěva v Bílém domě je obestřena takovým množstvím nejasností, že vláda a poslanci by měli požadovat vysvětlení.

Vodí nás pan prezident a jeho okolí za nos? Vždyť na jedné straně se množí zprávy, že nic není napevno domluveno, a na straně druhé se už několik měsíců vážně jedná o tom, který z ministrů bude členem české delegace. Hrad návštěvu prezentuje skoro jako jakýsi průlom v česko-amerických vztazích po řadě let, během nichž se od časů Václava Havla český prezident se svým americkým protějškem v Bílém domě nesetkal.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Možná se Zeman s Trumpem nakonec setká. Třeba se dokonce podaří vyjednat i něco víc než jen společnou fotku či krátké setkání. Mlžení okolo celé věci je ale naprosto nedůstojné. Přitom by stačilo, kdyby místo prohlášení pana Ovčáčka o „fake news“ a urážek bývalého velvyslance Hrad jednoduše zveřejnil nahrávku rozhovoru Zemana s Trumpem. Ta existuje, a je přitom jisté, že se na ní neprobíraly žádné tajné informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám