Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Proč si všímat dění v Rusku

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

I ti občané, kteří se o politiku nezajímají, si určitě z médií všimli, že se včera něco dělo v Rusku. Proč je dobré mít přehled o ruských událostech? Protože jde o zemi s velkou armádou, která vede nevyhlášenou hybridní válku proti NATO a EU, a tudíž i proti České republice.

Co se včera stalo neobvyklého? Byl to rozsah protestních akcí. Nikdy předtím neproběhly po celé zemi, od Dálného východu až po nejzápadnější Kaliningrad. Byla to pevná organizace: většinu akcí zařídil opozičník Alexej Navalnyj, který hodlá kandidovat na ruského prezidenta. Bylo to také – poprvé – zdánlivě nepolitické téma korupce mocenských špiček všech úrovní, které vytáhlo do ulic občany všech věkových a sociálních skupin. Ti pak na mítincích křičeli o svém neutěšeném sociálním postavení na pozadí nechutně bohatnoucí věrchušky s ukradenými státními penězi.

Začalo to všechno dokumentem Navalného Fondu boje proti korupci. ZDE (lze zapnout titulky v angličtině či ruštině). Než vyšly v celém Rusku tisíce lidí do ulic, měl tento film popisující korupci premiéra Dmitrije Medvěděva 15 miliónů zhlédnutí. Co si tito lidé myslí o stavu země a jak na jejich názory reaguje státní moc, je dobře vidět na této včerejší reportáži z centra Moskvy. ZDE (s českými titulky).

Nejvíce vrásek možná nedělá Kremlu rozsáhlá geografie protestů, ale naprosto nový fenomén: přibližně polovinu odpůrců současného vedení země tvořili mladí lidé ve věku 15 až 20 a 20 až 30 let. Proč jsou tak aktivní? Stručně: nevidí žádné světlo na konci tunelu v zemi, kde je všechno předem prodáno malé hrstce vládců, kteří se chovají jako feudálové.

Mladí včera mluvili o nutnosti zbourat současný feudalismus a přejít k opravdovému kapitalismu, zcela předělat celý ruský státní, politický a justiční systém. Státní moc zareagovala tak, že nepouštěla k nemocným zadrženým rodiče s léky, dusila je svévolně dlouhé hodiny v uzavřených antonech, bila je obušky a nohama ve stylu pět proti jednomu apod. Putin aktivně tvaruje generaci lidí, kteří ho chladně a účinně nenávidí.

Včerejší protestní energie nezmizí. Nejde o žádnou revoluci, ale o velmi silnou změnu dynamiky vývoje v Rusku. Je předčasné dělat jakékoli politické závěry, další dění bude nejspíše klikaté a třeba i nečekané – jako byly nečekané rozměry včerejších akcí.

Nás v Česku by to ale mělo mimořádně zajímat. Putinova agresivní expanze se netýká zdaleka jen Rusů. Můžeme mít jediné přání: aby se tato země konečně začala zabývat svými vnitřními nedozírnými problémy a svět nechala na pokoji.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám