Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Je Zeman, je problém

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Josif Vissarionovič Stalin kdysi říkal: ‚Jesť čelověk, jesť problema. Nět čelověka, nět problemy.‘ No a nechal toho člověka popravit a problémy se vyřešily. Je to zajímavá metoda, ale v desetimiliónové zemi by vedla velice rychle k prudkému úbytku obyvatel.“ Odkud to je?

Možnost 1: Z pokračování Světa pod hlavou, kde se Filip Marvan přenese do roku 1949.

Možnost 2: Z vystoupení prokurátora Karla Urválka na aktivu StB v roce 1950.

Možnost 3: Z projevu prezidenta ČR Miloše Zemana v Olomouci 20. března 2017.

Správně je Zeman, odkaz je zde, začátek je od času 2:38.

Na Urválka stále nemá. Posuďte sami zde. Navíc by soudruhu Urválkovi text projevu někdo stranicky zkontroloval předem a nedošlo by ke kiksu, který ukazuje, že Zeman neví, o čem mluví.

Stalin nikdy tato slova neřekl. Připsal mu je Anatolij Rybakov v románu Děti Arbatu. Spisovatel později vzpomínal, že tuto větu možná od někoho zaslechl, možná ji vymyslel: „To ale byla Stalinova zásada. Jen jsem ji jednoduše a stručně zformuloval.“

Český prezident lituje, že zásadu popravování lidí nemůže použít. Česko holt kvůli své velikosti nemá tolik potenciálních obětí této zásady, kolik jich měl SSSR. Dokonce i historici nekritičtí k tehdejšímu režimu uvádějí přes čtyři milióny lidí. Jiní pracují s několikanásobně vyššími počty.

Jak se ale mohlo stát, že v dnešním Česku, kde už ani KSČM jako strana se ke Stalinovi nehlásí, vystoupí hlava státu, která přes svá ujištění očividně zahájila kampaň pro druhé zvolení do úřadu (zde), s obhajobou diktátora a masového vraha? Jednoduše.

Zeman dlouhodobě drží nasliněný prst, aby zjistil směr větru, který vane z Moskvy. Když Vladimir Putin říkal do světa svou verzi událostí na Krymu a na východní Ukrajině, opakoval ji po něm Zeman v Česku jako učenlivý žák. Pak ale zapomněl sám sebe opravit, když Putin po nějaké době oznámil, že předtím lhal a že pravda je jiná.

Proč ale Stalin? Protože ruskou státní politikou je jeho plíživá rehabilitace. Nese ovoce: čerstvý průzkum mezi posluchači Rádia Komsomolskaja pravda ukázal, že Stalina jako zápornou postavu vnímá 47,5 procenta dotázaných, jako kladnou pak 52,5 procenta. Prezident je v trendu. V ruském.

Před minulými volbami věděla o tom, jaký je kandidát Zeman doopravdy, jen hrstka lidí. Ostatní jim zpravidla nevěřili. Prezident se ale zasloužil o to, aby ho lidé poznali blíž. Vysvětlil činy, že jde o služebníka Kremlu, Stalinova obdivovatele a čínskou pandu sem, pandu tam. Člověk, který toto hodlá volit, sám podepisuje vlastní hodnocení.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám