Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Roky xx16 v české historii - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk, zejména svobodomyslný člověk, otevře noviny a začne mu stoupat adrenalin. Každým dnem, každým zákonem, vyhláškou, projektem, vládním plánem či naopak nečinností ve věcech, které by hledání řešení vyžadovaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Ano, byly doby, kdy bylo lépe a svobodněji. Na druhou stranu v Čechách a na Moravě se většinou moc dobře nenarodíte, a když, tak jenom na chvíli.

Tak se vždy po sto letech podívejme.

1316 – začátek velkého hladomoru, období krutých zim, v Evropě zahynulo cca 20 % lidí hlady. Janu Lucemburskému české země moc u srdce neležely. Karel IV. byl ještě kojenec.

1416 – rok po upálení mistra Jana Husa. Václav IV. začal brzy po smrti Karla IV. (1378) upřednostňovat lov a pitky. Již v r. 1400 mu odebrali římskou korunu. Upadající vliv Českého království, ekonomický propad, v zemi houstne atmosféra, husitské války za dveřmi.

1516 – Umírá Vladislav Jagellonský, který bývá hodnocen jako jeden z nejslabších českých králů („král Dobře“). Došlo k úpadku královské moci. Na český trůn nastupuje jeho desetiletý syn „Ludvík Dítě“, který se zdržuje většinu času v Uhrách. Moc času mu nezbývá – za deset let padne v bitvě u Moháče, kde osmánský sultán rozpráší jeho armádu. České koruny se zmocní na 300 let Habsburkové.

1616 – po bratrovražedných soubojích s bratrem Rudolfem II. vítězí Matyáš Habsburský a přenáší sídlo z Prahy do Vídně. Jeho moc slábne ve prospěch Ferdinanda II. – schyluje se k bitvě na Bílé hoře a třicetileté válce.

1716 – válka s Turkem, který pronikl daleko na Balkán, se týká celého císařství. Ztráty vojska jsou obrovské. Nicméně Evžen Savojský – velitel císařských armád slaví další ze svých velkolepých vítězství. Na druhou stranu v Čechách řádí mj. Koniáš a pálí „nekatolické“ knihy.

1816 – relativní klid po porážce Napoleona (1814). Vládne rodinný a civilní císař František II., faktickou moc má kníže Metternich. Jím režírovaný Vídeňský kongres (1815) přináší Evropě konzervativismus, stabilitu a potlačení všech revolucí. Austroslavismus Františka Palackého dominuje českému postoji k Vídni. Baroko nahrazeno klasicismem (dodnes např. řada školních budov v ČR).

1916 – milióny mrtvých v I. světové válce. 1916 – největší jatka dosavadní světové historie. V zákopech u Verdunu, kde Němci zkoušejí prolomit západní frontu – 600 000 mrtvých. Protiútok Dohody na Sommě – přes milión mrtvých. Fronta se přitom skoro nepohnula z místa. Válčí se v celé Evropě, v každé druhé české vesnici máte dodnes na návsi pamětní desku s desítkami padlých.

A co 2016? :) Jak zhodnotí za sto let naši vnuci a pravnuci tento rok z pohledu českých zemí a kontextu, v němž žijí?

Třeba takhle?: Českým králem (tehdy zvaným „prezident“) je nemocemi sužovaný Miloš Zeman z rodu Socialistů, s nimiž se však rozkmotřil. Nenávidí ho i šlechta, velká města a vydavatelské domy. Patříme do říše bruselské, která se zmítá v ekonomické recesi, zejména její jižní část a státy platící eurem. Zadluženost zemí roste. Odchází Británie.

Mocenská struktura v českých zemích je naprosto nepřehledná, neb kromě prezidenta (bez reálných pravomocí) je ještě vláda, samosprávné kraje a 80 % zákonů přichází z EU. V tomto zmatku si v roce 2016 nejlépe mocensky počínal „Správce pokladu“ z rodu Matúše Čáka Trenčianského.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

V zemích roste napětí ne nepodobné roku 1416 či 1616. Z Turecka a ze severní Afriky přicházejí milióny cizokrajných běženců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám