Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Žralok mako žere a maká

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Bohuslav Sobotka se rozčílil. Není to synopse nového sci-fi seriálu, stalo se včera. „Strašná metoda práce ministra financí Babiše. Sedm dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?“ napsal premiér na svém twitterovém účtu.

Předseda vlády asi nemá čas sledovat, jakými pravidly se Andrej Babiš řídí. Nevadí, od toho máme občanskou společnost, aby napověděla, že jen těmi, která uzná sám za vhodná. Skutečně kašle na to, co řekl předtím zde. A proč by, prosím vás, nekašlal? Jen předcvičuje stav, kdy bude padre rodiny zvané český stát a jeho slovo bude zákonem.

Sobotka vypadá jako delfín, který se dal do holportu se žralokem a teď si stěžuje, že se spolčil s dravcem. Nejde o to, že se s ním dal dohromady, když usoudil, že jinak nepřežije. Jde o ty stížnosti. A ještě více o to, že po těchto vzlycích plave s dravcem vládním oceánem dál. Znovu: běží o delfínovu svobodnou volbu. Jen ho po tomto tyátru nemůže nikdo brát příliš vážně.

Jeho partner žralok se totiž otevřeně řídí heslem: Všetci kradnú, jenom já poctivě žeru. Co všechno už má v žaludku, ukazují soupisy nebo mapy Babišových průniků do nejrůznějších sfér společnosti. Na co má políčeno, vypráví Svatopluk Němeček, kterého žralok za delfínova přispění sežvýkal a vyplivl: „Mít všechno pod kontrolou, a to v celé zemi. Prostě přeměnit stát v rodinnou firmu.“ zde

Charakteristika zmíněného dravce odpovídá popisu žraloka mako zde. Zuby jsou viditelné i při zavřené tlamě. Živí se mimo jiné delfíny. Průměrná kapacita žaludku činí 10 procent z celkové hmotnosti, je to důležitý orgán. A nesnáší spoutání jakýmkoli omezením.

Rekord, kdy se dokázal pravidlům podvolit, byl v akváriu v New Jersey, kde přežil chycený žralok mako pouhých pět dní. Po vypuštění do akvária se sice jevil silný, ale postupně měl problémy se stěnami akvária, odmítal krmení, rychlé slábl a zemřel. To je tedy jedna možnost, jak dravci zatnout tipec. Druhá vyplývá ze vzpoury tvora, který je základem jeho potravy. Jde o mečouna, který, když se odhodlá k odporu, může žraloka mako vážně zranit a zabít.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jenže u nás je v partě se žralokem jednak delfín, jednak štítovec, který přežívá tak, že se přisaje na tělo jiné ryby a ta s ním společně plave. Zároveň se mračna planktonu starají o to, aby žralok nastoupil po volbách coby pán oceánu. Pak už se nezakecá.

Reklama

Výběr článků

Načítám