Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bretschneiderové hlásí nástup

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pokud se přání 64 poslanců naplní, budou muset na státních úřadech preventivně vyhubit mouchy. Kálejí, kam nemají. Rok vězení mouše nenapaříte, bzz – a není. Viník se ale vždycky najde a půjde bručet. Dejte pokoj s takovými vyhlídkami.

Čtyřiašedesát Bretschneiderů ještě neví, zda se jim podaří prorazit. Tvrdě proti se postavil předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka. Jenže z jeho poslanců se mezi navrhovateli trestu za vyjádření o hlavě státu skví nejeden výrazný obličej: Marie Benešová, Stanislav Huml, Jaroslav Foldyna, Vítězslav Jandák. Na šéfa dělají dlouhý nos a on to, jako spoustu věcí, které teď jdou proti němu zevnitř strany, musí spolknout.

S odsudkem normalizačního nápadu přišli také dva ministři ANO Robert Pelikán a Martin Stropnický nebo poslanec Martin Kolovratník. Zároveň tento návrh podepsalo 15 poslanců za ANO. Andrej Babiš je ale proti. Oranžový úl a agrofertí divize vypadají jako srazy schizofreniků.

Zato hýří bujarou aktivitou hlavní předkladatel návrhu, komunista Zdeněk Ondráček. Vypráví, že společnost ještě není zralá na to, aby takový speciální zákon nemusel být. Ondráček je konzistentní. Poté, co mlátil v roce 1989 coby příslušník SNB demonstranty obuškem – například dívku, která na něj plivla a dala mu facku –, vyprávěl v dobovém tisku o mladých odpůrcích komunistického režimu, že „nejsou ještě tak vyzrálí, aby se dokázali ve všem orientovat“.

Tehdy jim pomohl ke správnému světonázoru dobře mířenou ranou. Dnes chce všechny podle svých slov vychovávat zákonem o trestnosti vyjádření k prezidentovi. A je také podepsán pod návrhem zákona o referendu o vypovězení Severoatlantické smlouvy Českou republikou.

Když už posloužil jako loutka ruským separatistům v Donbasu zde, musí pokračovat stejnou cestou. Ostatně i návrh zákona o hanobení hlavy státu má pouze osmiměsíční zpoždění proti ruské předloze zde.

Kdo stojí proti Bretschneiderům nikoli jako jednotlivec, ale jako celek? Z vládních stran jsou to lidovci. Předseda Pavel Bělobrádek mi zaslal výmluvný odkaz na video The Plastic People of the Universe z roku 1977 Ach to státu hanobení. Z parlamentní opozice je to TOP, ODS a STAN. Pak jsou tu ústavní právníci. Jan Kysela rovnou říká, že návrh je ústavně pochybný, protože evidentně podvazuje svobodu projevu a má potenciál podvazovat i politickou soutěž.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Politici, kteří v sobě mají zdravou štítivost vůči obuškonosičům a Bretschneiderům, mohou ukázat, že mají navrch. Co se týče nevyžádaných vychovatelů… Ruský spisovatel Dmitrij Bykov vidí původ současných zmatků ve světě takto zde: „Bezdůvodná a nelidská odplata idiotů, kteří umí jen zakazovat a ničit.”

Reklama

Výběr článků

Načítám