Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Politicky nekorektně o trumpetě

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Díval jsem se na to v práci. Ten mu teda dal! A dobře! Co si to dovoluje, že nepřijde na Hrad 28. října! Tady není v Americe!“ Pes se včera v procesu venčení zastavil vedle dvou čtyřicátníků u metra Hradčanská a já je nechtěně vyslechl. I s bodrým smíchem schvalujícím pana prezidenta, který tak krásně utřel amerického velvyslance v přímém přenosu.

I já jsem pana prezidenta obdivoval pro brilantní načasování. Dá to rozum: jaký by mělo smysl live udání amerického ambasadora ve chvílích, kdy ještě nebylo jasné, kdo vystřídá Baracka Obamu? Správně udat je kumšt, jeden na to musí mít talent. To když se to spojí s radostným vítáním nového šéfa Bílého domu, pak to teprve má grády!

Vedle vyznání mimořádné přízně Donaldu Trumpovi tedy zaznělo od pana prezidenta taky upozornění, kdo v česko-amerických vztazích kalí vodu, seje vítr a škodí jako mandelinka bramborová. Je to velvyslanec USA v Praze, který se „téměř jako jediný z velvyslanců nezúčastnil oslav státního svátku 28. října na Pražském hradě“ zde .

A máš to, povýšenče od Obamy! Tvůj kamarád se brzy bude poroučet, a nechtěl našeho pana prezidenta přijmout! Nikdo nám nebude z ciziny nařizovat, s kým se máme nebo nemáme setkávat! Až na čínské soudruhy. Ti můžou.

Lidi, to vám byl tak povznášející pocit, když si člověk uvědomil, jakou facku vlepil náš pan prezident těm Amíkům, kteří nás už přes dvacet odporně okupují! A když vám nějaký ekonom bude říkat, že se teď objektivně máme nejlíp za celé dějiny, nevěřte! Za prvé dobře už bylo za komunistů. A za druhé líp teprve bude za Babiše.

Jenže ono se ukázalo, že ten velvyslanec na tom Hradě byl zde. Taková pecka… Jak by se mohl pan prezident bránit? Jeden trik mě napadá: ambasador se jmenuje Schapiro, ale pan prezident mluvil o Šafirovi! A Šafiro tam na tuty nepřišel!

No jo, ale jak vysvětlit, že Daniel Hůlka nebude zpívat ve Vídeňské opeře, že Česká televize nechystala v Ostravě provokaci proti paní prezidentové… O tom Peroutkově článku ani nemluvě. Ono by se to dalo, ne že ne. Ve slušné společnosti by se to omluvilo věkem, chřadnoucí pamětí a jinými jevy, které potkají skoro každého v tomto věku a při této předchozí životosprávě.

Ale pan prezident nesnáší politickou korektnost! Řekl, že je to „sbírka nicneříkajících frází“. Už z pouhé úcty k němu bychom měli jeho činy hodnotit politicky nekorektně.

Je to trumpeta.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám