Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Občané své agrofertské už znají

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Andreji Babišovi patří poděkování za záslužný čin na poli občanského uvědomění. Pro časopis Týden jako šéf ANO odpovídal na dotaz: „Mohli byste s komunisty sedět ve vládě?“ Řekl: „Určitě bychom tam s nimi být nechtěli. Ale pokud vznikne po volbách nějaká situace, tak budeme vyjednávat se všemi. Proč bychom měli komunisty ignorovat? Jaký je k tomu důvod?“ zde

To je slovo chlapa. Není jako ti zavedení politici, kteří neumí nic jiného než mlžit, nebo, což je z hlediska šéfa firmy obzvlášť odporné, dnes říkají jedno a zítra něco opačného. Lidé v bezprostředních reakcích na Babišovo přiznání tu jasnost, kterou konečně vnesl do jejich rozhodování, velmi ocenili.

Pro jedny se rozsvítily obzory, v něž sice nikdy nepřestali věřit, ale už se začali smiřovat s myšlenkou, že tato víra je nakonec doprovodí do hrobu. A vida, ani Vojtěch Filip neřekl, že by s Babišovým ANO případně nespolupracoval. Vždyť komunistický volič dnes nechce tak moc.

Za prvé respekt pro své přesvědčení, že demokracie kazí národ. Tohle hlášení od Babiše dostával neadresně, ale v případě spolupráce by se to stvrdilo dohodou a praxí. Za druhé radost pro zvolené funkcionáře, což v dnešní době znamená funkce, v nichž mohou mít vliv. To by také bylo na stole. A za třetí víru v to, že bude líp. Kdysi se slibovalo, že za komunismu, dnes že za babišismu-agrofertismu. Je to jejich člověk, ten Andrej.

Mlha politických šarád se zvedla vysoko nad zemí a obnažila jednoduchou krajinu i pro nekomunistické voliče, kteří dosud přesně nevěděli, která bije. Teď, jak dokázaly jejich četné vstupy do veřejného prostoru, nemají nad čím váhat. Babiš jim svým postojem pouze potvrdil, že neopustil tu myšlenkovou sféru, do jejíhož sídla, organizace KSS, ho kdysi, jak říkal, přivedla za ruku maminka.

Tito voliči musí cítit spokojenost, že je fajn, když jsou věci na svých místech a nikdo neříká, že černé kolečko je bílý čtvereček. Nesnáší KSČM liberální demokracii? Ano. Nesnáší ji Babiš? ANO. Domnívají se komunisté, že zemi mají řídit vyvolení s jediným správným názorem? Ano. Myslí si to Babiš? ANO. Ale pokrok nezastavíš. Kde potřebovali komunisté politbyro, tam si Babiš vystačí sám.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Občané by prostě měli šéfovi ANO poděkovat. A možná se složit a koupit mu megakoblihu. Sice po těchto reakcích zařadil zpátečku a jako ostřílený politik v mžiku prohlásil: „Já určitě nepůjdu do žádné koalice s KSČM na vládní úrovni.“ Ale jeho občané mu rozumějí. Své agrofertské už znají.

Reklama

Výběr článků

Načítám