Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: ANO, s ženskými je potíž - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda a faktický majitel hnutí ANO Andrej Babiš vysvětlil v rozhovoru pro jeden ze svých deníků nedávný odchod poslankyně Kristýny Zelienkové z ANO následujícími slovy: „Já mám z toho všeho pocit, že jde spíše o ženský souboj, jaký jsme v hnutí zažili už několikrát. Nejdřív ministryně Válková s náměstkyní Marvanovou, pak primátorka Krnáčová s pražskou předsedkyní Kleslovou a teď toto. Paní Jermanová měla spory s paní poslankyní.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Jen na vysvětlenou, Jaroslava Jermanová je místopředsedkyně hnutí ANO, za které kandidovala v pozici lídryně středočeské kandidátky. Nyní je v čele kandidátky ANO ve Středočeském kraji v krajských volbách.

Zelienková si stěžovala Babišovi na absenci demokratických mechanismů v její berounské organizaci a v hnutí ANO obecně a Babiš ji prý vyzval, aby svoje stížnosti řešila právě s Jermanovou.

Jenže co můžete chtít od ženských, které se nemají rády, že ano? Jinými slovy: co to ty ženy v hnutí ANO svému šéfovi proboha dělají? Jakmile se dvě sejdou na stejném mocenském teritoriu, zřejmě si hned vjedou do vlasů a málem si jako kočky vyškrábou oči!

A pan předseda pak musí krotit svůj testosteron, když čelí nepříjemným otázkám novinářů, popřípadě tyhle ženské spory musí při své enormní vytíženosti řešit!

A to ve svém výčtu potíží s ženami vynechal, že nové hnutí PRO 2016, jež založila skupina bývalých politiků ANO, kteří si podobně jako Zelienková stěžují na nedostatek demokracie uvnitř hnutí, je vedeno ženami! Předsedkyní je Radka Paulová, místopředsedkyní Hana Naiclerová.

Mohl též zmínit bývalou starostku Hodonína za ANO Milanu Graovou, kterou kvůli údajnému protežování firmy jejího manžela hnutí z funkce odvolalo. Nebo nelítostný souboj mezi opavským starostou Martinem Vítečkem a místostarostkou Simonou Bierhausovou, obou z ANO.

V Ústí nad Labem skupina zastupitelů za ANO dokonce odvolala svého primátora Josefa Zikmunda. A byla za tím, jak jinak, ženská, protože starostkou se pak stala Věra Nechybová za tiché podpory opozičních stran. Babiš to nazval pučem a rebelům zrušil jejich stranickou buňku.

Tyto žensko-mužské souboje ve svém hnutí, které evidentně neoplývá disciplínou tam, kde nemůže být osobně, Babiš nezmínil asi proto, že by to narušilo logiku jeho „genderového“ výkladu. Takže pochopitelně už vůbec nezmínil, že zdaleka nejvíc konfliktů mají v ANO mezi sebou - ano, považte - „chlapi“!

Kupříkladu brněnské ANO odvolalo kvůli prý špatné komunikaci vlastního radního Tomáše Kratochvíla. V obvodu Ostrava-Jih zase vyloučilo ze svého klubu Lukáše Krále. V Českých Budějovicích pak radní za ANO Pavel Matoušek a dva jeho spojenci z hnutí se podíleli na odvolání primátora města Jiřího Svobody.

V Karlových Varech pro změnu pět zastupitelů, z toho čtyři mužského pohlaví, z ANO rovnou odešlo. Prohlásili, že nesouhlasí s postoji vedení hnutí v kraji, preferováním nových a k vedení loajálních lidí nebo s tím, že vedení hnutí zamítlo bez vysvětlení obnovení místní organizace v Karlových Varech, kterou před časem zrušilo.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Jejich stížnosti se dost podobají těm Zelienkové.  Babiš tak bude muset přijít s nějakým jiným příběhem, než že se jeho hnutí v mnoha místech rozpadá a nyní z něj odchází i první poslankyně. Jen kvůli „ženským soubojům“ to věru nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám