Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vznikne politická aplikace Bez Andreje?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Existuje česká mobilní aplikace Bez Andreje. Naskenujete čárový kód výrobku a hned to ukáže, jestli je Babišův. Můžete se rozhodnout, zda ho chcete. Současnou podobu problému, kterému se kdysi říkalo Bojím se otevřít plechovku, že tam bude Lenin, to neřeší, ale aspoň víte, na čem jste.

Babiš si ale za výskyt konkurující bolševníku může sám. Mohl v tichosti řídit ministerstvo financí jako firmu a dosahovat úspěchů, o které se tolik bojí, že mu je ostatní seberou. Jenže spustil závod Kolem Šlachty. A září jako pětník na slunci. Zdali falešný se teprve ukáže.

Bylo by ale škoda, kdyby v tomto mumraji zanikl Babišův výrok, kterým jako kdyby naznačoval, že i v politice může nastat stav Bez Andreje. Před pár dny prohlásil, že je naprosto vyloučeno, že by po sněmovních volbách zůstal v opozici. Řekl pro HN, že nebude sedět v té žvanírně, kde si lidé jako Kalousek hrají na demokracii.

Pojďme to rozebrat hned z několika hledisek. První je hledisko důvěryhodnosti Babiše jako hlasatele Babišových názorů. Jděme zpět v čase.

21. 11. 2011: „Babiš zdůraznil, že ačkoliv se ANO 2011 může v případě úspěchu přetransformovat do politické strany, on sám do parlamentu nechce.“ ZDE.

26. 10. 2013: „Hnutí ANO nechce jít do vlády. Řekl to dnes lídr hnutí Andrej Babiš. Strana se prý chce ve Sněmovně postarat hlavně o prosazení zákonů, jež považuje za klíčové.“ ZDE.

Týž den: „Andrej Babiš: Když budeme čtyři roky pracovat v opozici, příští volby vyhrajeme.“ ZDE.

To byla ilustrace k výroku „Jen blbec nemění své názory“, který nám často připomíná pan prezident.

Druhé hledisko je vhodnost křehké duševní organizace Andreje Babiše pro příšerný systém zvaný demokracie. Tam se hlasuje! A přehlasovává! Tam nejsou nadřízení a podřízení! Ani Velký Šéf, jehož slovo je nade všechno! Vždyť Babiš upřímně přiznává, že je ochoten pouze rozkazovat, a to nejraději bez koalice. Vida, i KSČ měla směšné, ale formálně existující partnery jako partaje Národní fronty. Babiš to překonává.

Třetí hledisko nám ovšem matematickopoliticky osvětluje, že bez ANO – jestliže do voleb neklesne někam pod 10 procent – příští neextremistickou vládu bude možné sestavit jen stěží. Moment! Babiš přece řekl: „ANO bude fungovat dál. Třeba mě zvolí za čestného předsedu a jako předsedu si vyberou někoho jiného.“

Takže nikoli bez ANO, ale jenom Bez Andreje? To by bylo, kdyby i na toto vznikla aplikace. Naskenujete politiky a hned se ukáže, jestli nejsou na drátkách s důvěrně známým logem.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám