Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pepe české politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Andrej Babiš včera zopakoval jednu ze svých hlášek, že je „z jiného světa“ zde.

Měl pravdu. Do světa velkého byznysu se určitě hodí. Ale je dávno ve světě politiky. Dokonce ve funkci vicepremiéra.

Stop! Řekl, že tuto funkci nemá. Že doopravdy je pouze ministrem financí. A jak by měla vypadat pozice vicepremiéra, aby se v ní cítil dobře? To vysvětlil taky. Musel by vystupovat a rozhodovat místo premiéra.

Na úterní Bezpečnostní radě státu podle vlastních slov prohlásil, že už ve středu může svolat Bezpečnostní radu znovu a pozvat tam všechny, koho tam chce mít, na just premiérovi. Proč by to dělal? Protože Bohuslav Sobotka by tou dobou byl na pracovní cestě do Číny a myš by měla pré.

Mimochodem, pokud jste nevěděli, tak Sobotku na návštěvu do Číny prý možná zrovna ve středu schválně vykopl Belzebub našich dnů, Kalouskův nástupce a spojenec, ministr vnitra Milan Chovanec. I toto jsme zaslechli od člověka Babiše.

Politik takto mluvit nemůže, byl by za šaška, ne-li za absolventa zvláštní školy. Rovněž by neměl žádný politik, který ctí zákony a pravidla, sdělovat veřejně detaily z jednání Bezpečnostní rady státu, které je utajené. Nechystá Agrofert dodávky slepičích prdelek?

Babiš z jiného světa skutečně je. Nejdříve se odvolával na ustanovení koaliční smlouvy. V této bitvě ale nemá neprůstřelné argumenty, každá ze stran si tam najde důkazy pro to, že kolem reformy policie postupovala správně.

Pak šéf ANO hájil koaliční smlouvu a neslyšel, když se mu říkalo, že zákon o policii mluví o výlučných kompetencích, které mají v této věci policejní prezident a ministr vnitra. Nakonec pod tlakem uznal, že zákon je víc. A završil to tím, že tento zákon nikdy nečetl. To není chování politika.

Naopak naprosto adekvátní a vzácně upřímný byl Andrej Babiš ve chvíli, kdy měl říct, zdali důvěřuje premiérovi. Odpověď zněla: „Ne.“ Zvláštní, člověk, který si stále stěžuje, že byl celý život zvyklý jednat férově v tom čistém světě, z něhož do politiky přišel, a kvůli tomu je samá modřina od podrazů kovaných politiků, najednou pevně vyznává základní pravidlo své současné branže.

V politice se věřit nesmí. Politikům rovněž ne. Mají před našima očima předvádět zápas podle stanovených pravidel a my voliči určujeme, kdo momentálně vítězí. Publikum v sále po citovaném Babišově rozhovoru zhodnotilo jeho výkon záplavou červených karet. To samozřejmě nebylo finále. V poločase ale vypadal Babiš jako Pepe z madridského Realu: silný, leč zákeřný hráč a známá simulantská firma.

 Alexandr Mitrofanov

Cena pro Sašu Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov ve středu obdržel Cenu Jiřího Ješe za komentář. Ta se uděluje na počest novináře, publicisty a komentátora Jiřího Ješe, který zemřel v roce 2011.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Ješ pracoval v Rádiu Svobodná Evropa či v Českém rozhlase 6. Cenu za nejlepší komentář a přínos žánru politického komentáře každoročně uděluje Kruh přátel Jiřího Ješe. V minulých letech ji dostali například publicista Petr Příhoda, novinář Jan Macháček či komentátorka Lída Rakušanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám