Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nevyvážený komentář - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Televize Prima bude vyšetřována, zda je její zpravodajství objektivní a vyvážené. Protože nějaký spolumajitel něco říkal před rokem redaktorům o tom, jak on vidí uprchlickou krizi.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Žijeme v době, kdy svoboda dostává každý den na frak. Různí gauneři sestavují seznamy „proruských“ médií. Většinou menších webů, které jsou indiferentní nebo kritické k vládě a Evropské unii. S cílem „aby je orgány zavřely“. Orgáni k tomu nemají daleko.

Teď velká televize s trochu míň svazáckým zpravodajstvím dostane pěkné kapky, možná i velkou pokutu a hlavně varování.

Tak si připomeňme loňský rok. Podzim – začátek masové invaze migrantů do Evropy. Všechny české televize jedou neuvěřitelnou propagandu, za kterou by se nestydělo ani Rudé právo blahé paměti: „Migranti jsou naši spojenci v boji proti terorismu“ – dokonce lehká kritika české vlády, že je „málo vstřícná“ – a „Angela Merkelová je velká evropská vůdkyně a ochránkyně lidských práv. Maďarsko fuj – chce stavět plot.“ Záběry občanů (asi to teda byly spíš neziskovky), jak vítají uprchlíky v Mnichově. Rozhovory s těmito pokrokovými lidmi. Ani slovo z druhé strany názorového spektra. Viděl jsem na vlastní oči.

Popotahovaná bude ale naopak Prima, která jediná informovala trochu objektivněji.

ALE hlavně:

Média ve svobodné společnosti tu nejsou od toho, aby byla vyvážená (Jak jako vyvážená? Dle názoru koho vyvážená? Kdo rozhodne tu vyváženost?), ale aby byla různá a svobodná.

Vysvětlím. Já například vidím svět trochu jinak než komentátor Alexandr Mitrofanov. Ale Novinky jsou svobodné médium, tisknou nás oba. Lidi si to mohou přečíst, udělat si názor, tomu se líbí tohle, tomuhle támhleto. Svobodný svět. Ve chvíli, kdy zasedne komise a bude zkoumat, který z názorů je objektivní a vyvážený a který ne, bude se svobodou slova konec.

Média nejsou a nemohou být objektivní a vyvážená, vždyť je píšou lidé a jiným lidem patří.

Stačí, že jsou různá a že mohou hlásat takové nebo onaké, libovolné, názory.

To se mám jako rozčilovat, že na křesťanské televizi Noe nevysílají seriály o Darwinovi a recitál skupin Debustrol a Root? Tak si tuhle televizi asi pouštějí lidi, co chtějí slyšet duchovnější debaty nebo se podívat v televizi na mši, ne?

Je kvůli tomu nevyvážená? Měly by to orgány řešit? Jistěže ne, jsme (teda už moc nejsme) ve svobodné zemi – ať si vysílají, co chtějí. Jsou jistě lidé, kterým se to líbí.

Vezměme si komunismus. Co bylo hlavním principem novin a médií? No že psaly všechny stejně (jen ruďas měl větší rozměr) přece. Tohle jako zase chcete?

A ty majitelé a jejich vliv a zájmy? No já nevím. Vysílá Česká televize diskusní pořady o tom, že by měl být koncesionářský poplatek dobrovolný anebo se to má přejmenovat na televizní daň?

Rozebírají Respekt a Hospodářky, jestli Bakala okradl horníky o byty nebo neokradl a kolik peněz z OKD odteklo do ciziny, než to zkrachovalo?

Nebo Mladá fronta něco, co by se hodně nelíbilo panu Babišovi?

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Jistěže ne a ani se to nedá čekat. Ale pokud budou jiná média, která to budou lidem říkat, tak se nic neděje.

Pokud budou ale všechna média psát a vysílat to stejné („vyvážené a objektivní“) – pak jsme blíž Severní Koreji, než si myslíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám