Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Iluze uprchlických kvót - Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise navzdory odporu některých zemí včetně České republiky opět tlačí na přijetí kvót na uprchlíky. Tentokrát chce, aby šlo o trvalý mechanismus a už se neopakovaly problémy, kdy je jedna země zaplavena migranty. Ukazuje to, že vedení EU zcela postrádá sebereflexi a jako vždy sází na byrokratické řešení.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Mít mechanismus, který by migranty spravedlivě rozděloval, aby jimi některé země nebyly zaplaveny, zatímco jiné by se v duchu radovaly, že jich se problém netýká, je nesporně dobré.

Pokud ale hráz přehrady nebo rybníka prosakuje, je lepší ji zpevnit, než vodu z trhlin převážet do všech oblastí, aby tak nebyli postiženi jen obyvatelé pod rybníkem, ale všichni ve vesnici hezky rovnoměrně.

Pokračující příliv migrantů ukazuje, že Evropa je pro mnohé stále vytouženým rájem, ovšem přijmout radikální řešení, které by je zastavilo, se EU bojí. Internovat je by kazilo dobrý dojem a působilo by to nehumánně. Je jednodušší řešit technický problém přerozdělování a zatlačit na několik zemí, které to nechtějí, než odstraňovat příčinu problému a podniknout opatření, která by migraci omezila.

Co na tom, že se mechanismus kvót neosvědčil. Nepodařilo se ani naplnit ty přijaté v roce 2015.  Loni se podařilo přemístit jen 259 z plánovaných 160 000 migrantů. I když se letos proces rozběhl, pořád jde o přemisťování stovek lidí, a ne desetitisíců.

Za stávající situace, kdy existuje schengenský prostor bez vnitřních hranic, je celý systém kvót iluzí neberoucí v potaz realitu. Pokud migranti chtějí, bez větších problémů se mohou přesunout do vysněné země. A jak ukazuje případ části iráckých křesťanů v ČR, také to dělají.

Jde to i legálně. Ani nemusejí čekat, až se stanou plnohodnotnými občany. I když jsou povinni odevzdat pas, mohou si požádat o zvláštní cestovní doklad pro uprchlíky a odjet za hranice, kde mohou zákonně strávit tři měsíce, pokud se tam po příjezdu zaregistrují. Ale i když to neudělají nebo se nevrátí, či si vyzvednou pas a neodcestují do rodné země, kdo by je hned tak našel...

Bez vnitřních hranic je celý mechanismus pouze byrokratickým výkřikem do tmy, radostně ržát může jen úřednický šiml.

To není volání po obnovení vnitřních hranic, z nichž profitují nejen jednotliví občané, kteří se snadno dostanou z jedné země do druhé bez zdržení a kontrol na hranicích, ale i především ekonomiky členských zemí.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Ovšem vše má dvě strany a Evropská komise sídlící v Bruselu by si to měla uvědomit. Rozdistribuováním uprchlíků – navíc proti jejich vůli – se problém s prosakující hrází nevyřeší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám