Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Donald Trump je virál - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Moje známá, profesorka komunikace na prestižní americké univerzitě mě, přiznám se, dost vyděsila. Moje ujišťování, že výhra Donalda Trumpa v republikánských prezidentských primárkách v USA znamená skoro jistě výhru Hillary Clintonové v prezidentském klání, zpochybnila úvahou, že mnozí možná nedoceňují, co Trump ve skutečnosti představuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Podle ní je Trump cosi jako videomem, který se jako virus šíří kyberprostorem, v němž dnes žije většina mladých.

Pomáhá mu, že nepůsobí jako reálná lidská bytost, ale postava z nějakého komiksu. Už jeho samotný vzhled – mussoliniovský obličej pod zrzavou patkou („tupé“, vlasový implantát, skutečné vlasy?) – vytváří pocit, že jde o virtuální postavu.

A pak věci, které říká! Postaví prý zeď na hranicích s Mexikem (které to zaplatí), vyhostí všechny nelegální migranty, podnikne kobercové nálety na Islámský stát, zakáže muslimům vstup do USA, zruší dojednané dohody o volném obchodu a zastaví vyjednávání o dalších… Když se mu v debatách někdo postaví, smete ho urážkami či dokonce výhrůžkami.

Je to prostě postava z jiného světa, argumentuje profesorka. Něco jak superman, který se snesl do amerického prezidentského klání z nějakého svého mrakodrapu v Las Vegas nebo Atlantic City.

„Vzdělanější lidé přece ale nemohou takovou karikaturu volit,“ namítl jsem. Paní profesorka si nebyla jistá. Kdykoli prý přijde v jejích seminářích s americkými studenty řeč na Trumpa, vždy se najde několik (a jejich počet vzrůstá), kteří říkají, že Trumpa by možná volili jen ze zvědavosti. Tedy proto, aby zjistili, zda tahle komiksová postava svoje sliby a výhrůžky začne naplňovat.

Trump tak spojuje sociální skupiny vykořeněných lidí, kteří z obav a vzteku na establishment chtějí věřit, že je tento politický „superman“ zachrání. S nemalou částí od reality stále víc odtržené mladé generace, které prostě připadá jako hollywoodská postava z videohry, kterou stojí za to vyzkoušet.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

V Trumpovi tak Amerika do jisté míry sklízí úrodu, kterou Hollywood zasel svými komiksovými superhrdiny Batmanem, Supermanem, Spidermanem, Kapitánem Amerikou… Problémem je, že pokud Trump zvítězí, nebude možné tenhle virtuální přízrak nechat jen tak za dveřmi jako po skončení představení v kině nebo po vypnutí počítače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám