Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Putinova jasnozřivost, bombardování Agrabahu a kritické myšlení - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký vůdce národa mívá mnoho následovatelů. Někdy vynikají velikostí ducha, jindy rozsahem své píle a přičinlivosti. Autoři z mládežnického hnutí Seť, kteří vydali knihu „Slova, která mění svět“, patří do kategorie přičinlivých budovatelů kultu osobnosti.

Thomas Kulidakis

Článek

Soubor citátů, komentářů a výroků Vladimira Putina od roku 2013 do současnosti prý potvrzuje, že „co Putin řekl, to se zpravidla vyplnilo.“ Asi proto by podle zástupce vedoucího Putinovy kanceláře Vjačeslava Volodina „měl mít tuto knihu každý politik na stole.“ Pravděpodobně hned vedle kalendáře s hrdinnými okamžiky svého oblíbeného prezidenta pro každý den. Ten je v Rusku také k dostání.

Kniha naštěstí není povinnou literaturou. Jinak by vzbuzovala podezření z pokusu o ovládnutí myslí nejzranitelnějších. Totiž dětí. Všichni technologové moci dvacátého století útočili právě na nezkažené dětské duše ochotné věřit všemu, co ve škole a společnosti slyší.

Je tomu tak proto, že děti se teprve učí umění, které by měl ovládat a být v něm zběhlý každý člověk - kritickému myšlení. Znamená schopnost odlišit zrno od plev, rozhodnout se na základě vlastního rozumu. Nepodléhat zprávám bez ověření a mínění většiny.

K jeho rozvoji vyzval filozof Imannuel Kant větou „Neboj se užívat vlastního rozumu.“ Pokud jím bude každý vládnout, může vycházet kolik knih chce. A veřejnost může být také strašena, jak chce. V době internetu jsou informace přístupné z mnoha zdrojů.

Nebude tak docházet k situacím, jako je například ta z období předvánočního. Agentura Public Policy Polling se dotázala amerických voličů na jejich názor k různým problémům americké zahraniční i domácí politiky. Takových sociologických průzkumů je sto a jeden, tento však stojí za zmínku.

Kromě jiného dotazovaní potenciální voliči stáli také před otázkou, zdali „podporují bombardování města Agrabah.“ Třicet procent voličů republikánských a devatenáct demokratických bylo pro. Smutné a úsměvné však je, že Agrabah je pohádkové království Aladinovo ze světa, který nám zprostředkoval Walt Disney.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Je podružné, že dotaz byl chyták a mnoho lidí není specialisty na zeměpis. Prostě než někoho chci bombardovat, musím vědět, kdo to je a kde se nachází. S kritickým a zdravým rozumem pak svět nabyde více barev, je složitější, a bez předsudků stojí za to. Víme pak, že muslim nerovná se terorista, křesťan nerovná se protipotratový fanatik, a poslední konspirační teorie, že Angela Merkel je dcera Hitlera, kulhá na obě nohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám