Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Opadlá jestřábí křídla starého psa

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Šedesátník malého vzrůstu se sportovním držením těla, který kašlal, popotahoval nosem a často vydával jakési mečení místo slov, která nemohl honem najít, upoutal dnes dopoledne pozornost celého světa.

Stojí v čele jednoho z největších států na zeměkouli, který dospěl k agresivnímu hledání své nadřazenosti. Ten, kdo je na vrcholu tamní mocenské pyramidy, není tradičně pod žádnou kontrolou společnosti. Proto se na velkých tiskových konferencích Vladimira Putina čeká, co bude ochoten pustit z utajovaných záměrů a připravovaných činů.

Ruští propagandisté, jako nedávno na jedné akci v Praze, radí zahraničním zájemcům, aby rozlišovali, co vládce určil pro domácí spotřebu, protože ovečky se musí udržovat v uspokojivé kondici, a co říká navenek. Tato tiskovka byla pro všechny. V mezinárodní části zaujalo zmizení slovní agresivity vůči Západu, která v minulých měsících čouhala z Putinových projevů jako sláma z bot. Zaznělo dokonce opatrné schválení amerického plánu na vyřešení syrského konfliktu.

Hněv, vášeň a další negativní emoce tentokrát patřily pouze tureckému vedení. A také Michailu Saakašvilimu, který je momentálně ukrajinským občanem a působí jako šéf Oděské oblasti. Jinak byl tón ruského prezidenta místy téměř lítostivý, když například mluvil o vztazích s Ukrajinou (už bez „kyjevské junty“ či „ruského světa“, ale s výzvami k plnění minských dohod).

Svist jestřábích křídel ustal z prostého důvodu, který sám Putin řekl hned na začátku tříhodinového sezení. Ekonomická situace v Rusku stojí za starou bačkoru. Pak se to sice pokusil zamluvit spoustou čísel a již tradičním tvrzením, že ruští „sedláci jsou pašáci“, ale i válečníka Putina dohnala ekonomika, které nikdy nehověl.

To je příznivá zpráva pro lidi mimo Rusko, kteří netouží po násilném či podloudném nasazování zásad „ruského světa“ v jejich zemích. Ale Putin zůstal svůj. Už po tiskovce prohlásil, že absolutním lídrem americké prezidentské kampaně je Donald Trump, „velmi výrazný a nadaný politik“.

O syrských akcích své armády řekl, že jde o válečné operace, během nichž se skvěle cvičí vojska. Asi takhle?  

Škoda, že se ruský prezident před svým šou neporadil s prezidentem České republiky. Ten tak dojemně hájil předchozí kremelskou tezi, že na Ukrajině ruští vojáci nejsou! A vida: podle Putina vzor 17/12/15 jsou. Ale prosím vás, žádná armáda, to ne! Jen vojáci se zvláštními úkoly.

Nakonec jsme se dozvěděli, že Boris Němcov sice útočil osobně na Putina, ale to přece neznamená, že ho museli hned zabít. Jestli si někdo úlevou oddechne, že jestřáb pelichá, ať si připomene, že starého psa novým kouskům nenaučíš.

Reklama

Výběr článků

Načítám