Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Psychotesty a politická hnutí psychopatů – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka poslat prvních deset lidí na kandidátkách hnutí v krajských volbách na psychotesty není úplnou politickou inovací. Podobným pokusem zajistit si loajalitu k hnutí, které nemá skutečný ideový profil a vnitrostranickou demokracii, byly kdysi psychotesty ve Věcech veřejných podnikatele Víta Bárty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Kristýna Kočí, alias „blonďatá bestie“, sice po svém odchodu z VV upřesnila, že nešlo o úplně klasické psychotesty, protože se prý Vít Bárta jen snažil zjistit, kdo je čím ovlivnitelný. Tedy, zda má zájem o peníze, dárky či třeba funkce.

Jenže o klasické psychotesty by nemohlo jít ani v případě ANO. Hnutí je ve své podstatě jen bezideovým výtahem k moci, poháněným charismatem a penězi Andreje Babiše, do něhož pod praporem boje s korupcí a nešvary klasické stranické politicky naskočili převážně lidé, kteří mají zájem…inu, o peníze, dárky a funkce.

Důležité je, zda psychotesty v ANO mají zjistit, zda daný jedinec vykazuje potřebnou míru loajality k hnutí (tedy k Babišovi), anebo mají zajistit potřebnou míru loajality. Z druhého předpokladu vycházel evidentně Bárta, takže chtěl jen vědět, čím se dají různí lidé koupit.

Pokud mají psychotesty v ANO zjistit loajalitu příštích krajských politiků k hnutí, lze Faltýnkovi dopředu prozradit, že neodhalí nic, na co už nepřišel kdysi Bárta. Loajalita bude přímo úměrná nejrůznějším výhodám, které ten který politik ANO ze své funkce může vytěžit.

Dokud bude Babiš zajišťovat výtěžnost vysokou, budou psychotesty nepochybně zjišťovat vysokou míru loajality, která bude neotřesitelná do okamžiku, než se naskytne lepší nabídka.

Jelikož je řeč o psychotestech, mohl by jeden usoudit, že cílem ANO je najít psychicky zdravé, odolné a sebevědomé jedince. Jenže jelikož je ve skutečnosti cílem takových psychotestů najít jedince loajální k hnutí, které nemá žádný skutečný program a jehož jedinou pevnou osou je bohatý a vlivný vůdce Babiš, těžko může být o hledání sebevědomých a psychicky zdravých jedinců řeč.

Stačí si ostatně vzpomenout na plejádu psychicky vyvážených „osobností“, které okolo sebe shromáždil Vít Bárta: Kristýna Kočí, Jaroslav Škarka, Otto Chaloupka, Radek John, Karolína Peake.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

I psychotesty ANO docela jistě pomohou do důležitých pozic lidem s podobnou osobnostní výbavou, o níž by zlí jazykové mohli tvrdit, že se v mnoha případech nebezpečně přibližovala definici psychopatie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám