Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jejich zkazky, naše čvochy

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Můj stálý korespondent, pan J. O. z Kladna mi včera vyčetl, že jsem fascinován průjezdem amerického konvoje: „Protože o tom pořád píšete.“ Musel jsem se ho zeptat: „Když si s Vámi léta dopisuji, jste tedy předmětem mé fascinace?“ Odpověděl: „Hm, asi máte pravdu. Mnou být fascinován nemůžete, máme často jiné názory.“

Těžko se o této události mlčí, když nejen doznívá doma, ale měla také přeshraniční, ba přesněkolikahraniční přesah. Co se dozvěděli diváci ruských TV o průběhu akce Dragoon Ride v ČR, referovala Česká televize (video zde od 20.10).

Omezený čas nedovolil naservírovat nejkořeněnější pokrmy z této kuchyně. Například od RIA Novosti  (zde). O Češích vítajících Američany tam není nic. Zato se ruský čtenář dozví mnoho senzačních podrobností.

My tady například ani netušíme, co nám před průjezdem konvoje nařídily úřady. Můžeme se ale zeptat v Rusku. Protože každý televizní divák tam přece o Česku ví, že „občané pod hrozbou uvěznění dostali příkaz vítat 'osvoboditele' když už ne chlebem a solí, tak aspoň bez rajčat a pukavců“.

A jak to bylo dál? Prahu prý Američané dobyli, aniž se bránila, ale stejně to bylo „pro srandu králíkům“: „Do hlavního města yankees dorazili značně ošuntělí. Ale teď ho mají k dispozici. Oficiálně bylo sděleno, že 'vojáky USA čeká do středy odpočinek a setkání s obyvatelstvem'. Asi s jiným než tím, které je má za okupanty. Je fakt, že české hlavní město nezažilo tolik cizích obrněnců od 'pražského jara'. Ale nyní musí povinně, spolu s celou takto chráněnou Evropou, zažívat mimořádné nadšení: vot těchnika!“

Kdysi dávno kolegové označovali každodenní výpravu do závodní kantýny slovy „jdeme na čvoch“. Nad ruským čvochem v podobě rozbujelých zkazek se nejspíš naštvou ti z nás, kteří byli na místě a zažili něco úplně jiného. Leckdo naopak pokrčí rameny, že se nás tyto hrátky v jiné zemi tolik netýkají. Na ten poslední argument by bylo možné přikývnout, kdyby nešlo o metodu aktivní a  přenositelnou.

Že ruský většinový občan věří v obraz Česka, které ve skutečnosti neexistuje, po této ukázce nikoho soudného nepřekvapí. Ale prostředky méně drastickými i my doma jsme a budeme přesvědčováni, že to s tím průjezdem bylo jinak. Zatím se nejagilněji angažuje místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který se staví jako disident „proti mainstreamové propagandě“.

Chce to jen vytrvalost. Není pravděpodobné, že se za čas bude epizoda s průjezdem konvoje vykládat jen jako v ruské TV, kde věnovali pozornost hlavně občanovi, který na Američany vystrčil holý zadek. Ale ukuchtit z toho čvoch, to se podařit může.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám