Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Daňové přiznání - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se konec března a lidé vyrazili pro růžové plachty na finanční úřady.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Daně platíme všichni, ať chceme či nechceme. Jdeme si koupit sardinky a platíme DPH. Nedej bože si jdeme koupit flašku tvrdého alkoholu, a z té už tvoří daně přes 50% (spotřební daň + DPH). Máme televizi a platíme televizní daně, nazývané bůhvíproč koncesionářské poplatky. A pak existují ještě stále (je jich čím dál méně) také lidé, kteří chodí do práce a něco vydělají. Ti platí daň z příjmu a další daně nazývané (opět pro znepřehlednění) „sociální a zdravotní“.

Všech daní je docela dost a taky se na nich dohromady dost vybere. Přes 1000 miliard korun. Sto tisíc na jednoho člověka. Stát utratí bohužel ale ještě o 10% víc, tj. udělá sekyru 100 miliard za rok. Proto taky jedna z největších položek rozpočtu (66 miliard) se nazývá Správa státního dluhu.

Ale vraťme se k daním z příjmu fyzických osob. Napohled má léta líbivou sazbu 15%, ovšem počítáno ze superhrubé mzdy, kterou žádný zaměstnanec nikdy neviděl ani na své pracovní smlouvě, natož v peněžence. Pokud totiž člověk má smlouvu na 20 000 korun, jeho zaměstnavatel si každý měsíc připraví 26 800 Kč (o 34% více) a 6800 hned odvede na „sociální a zdravotní“. Potom ještě odvede ze stejné mzdy „sociální a zdravotní“ samotný zaměstnanec (cca 2400,-Kč) a pak je teprve připraven zaplatit samotnou daň z příjmu. A to je 15% z těch 26 800 Kč, zhruba 4020 (ale sníženo o různé odečty), takže z takovéto nižší mzdy zaplatíte něco mezi tisícovkou a dvěma.

Každopádně dostanete namísto 26 800, které vyplatí váš zaměstnavatel, na účet tak 16 000 Kč. 10 800,- si bere stát. 40%. U lidí, kteří více vydělávají, se zdanění práce blíží k výši 50%. Práce je u nás zdaněna velmi silně. Skoro jako tvrdý alkohol.

Tohle normální člověk většinou ani moc neví, protože to za něj dělá účtárna jeho zaměstnavatele. Ale občas má někdo nějaký přivýdělek (pronajímá byt po tetě nebo napíše učebnici matematiky, kterou si někdo koupí), a tak to sám počítá a podává daňové přiznání.

Daňové přiznání je čím dál složitější, hlavně pokyny k němu a přidružené novely zákona. Tato nepřehlednost narůstá kontinuálně bez ohledu na to, jaká vláda je zrovna u moci. Socialisté rádi zdaňují hodně ty bohatší a slevují na roztodivné účely (třeba na odborové příspěvky). Takzvaná pravice (nikoli ta skutečná) zase po dohodě s velkým byznysem dojednává slevy na dani na hypotéky či životní pojištění. Obojí je špatně.

Daně by ale měly být co nejjednodušší, neboť se pak lépe vybírají, a kupodivu i lépe platí. A je také lépe vidět, když už jsou neúnosně vysoké.

Např. by se dalo spočítat, že naše daň má výši 20,1% z hrubého příjmu, a nikoli 15% z hypotetické superhrubé mzdy. Horší jsou roztodivné výjimky. Slevy na dani na dítě či nepracující manželku by se ještě daly pochopit. (I když já se ženil dvakrát a nikdy to nebylo z důvodu, abych pak měl nižší daně. Lidé se žení a mají děti, aspoň doufám, z jiných důvodů.)

Ovšem 37 dalších slev – na poskytnuté dary, na odborové příspěvky, na další vzdělávání, na životní a jiná pojištění, na hypotéku, na výzkum a vývoj, atd. – to už je pěkný galimatyáš.

Já tedy, když už mi to stát cpe, uplatňuji slevu kvůli darům, ale upřímně ji nechápu. Dobročinnost je přece moje rozhodnutí, jak tedy souvisí s daní z příjmu? Podobně i to, jestli jsem či nejsem zanícený odborář, pořídil jsem si na hypotéku šest baráků, které splácím, nebo se tak bojím smrti, že se už od dvaceti pojišťuju. Nebo má teta nemocnou nohu.

Všichni (včetně úředníků finančních úřadů) by patrně byli radši, kdyby daně klesly na 12% (tj. reálně na 16) a nic by se nikde neodečítalo a nespekulovalo. Invalidní důchod pro tetu by měl být vyšší a opět to nijak nesouvisí s daní z příjmu, která má být jednoduchá a spravedlivá.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

No nic – jdu to podat a zaplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám