Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ministr, který se prý bude mírnit - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývá zvykem, že nový ministr hovoří o tom, co všechno by chtěl ve svém resortu změnit. Nastupující ministr spravedlnosti Robert Pelikán je v tomhle originál. Změnit prý plánuje sám sebe.

Josef Koukal

Článek

„Jestliže paní ministryně měla trošičku problém s razantností, já zas mám trochu problém s rozvážností. Budu se snažit mírnit,“ slíbil včera ve svém ještě značně přednástupním proslovu k novinářům.

Má-li obstát, bude to nutné.

Pokud by Pelikánova dráha v čele resortu měla být jen v čase prodlouženou trajektorií toho, co praktikoval ve své dosavadní funkci, nejdéle do příštího roku by dospěla k nějaké formě konfliktu mezi jednotlivými složkami justice.

Stranický šéf Andrej Babiš sice nedává najevo nejmenší pochybnosti a svého kandidáta podporuje, riskovat rozkol v jakémkoli resortu si však ani mocný vicepremiér nemůže dovolit. Důvěra předsedy je pochopitelná. Pramení z faktu, že právě Pelikán od poloviny loňského roku fakticky vede rezidenturu hnutí ANO na spravedlnosti.

Reakce zvenčí jsou ale rozpačité – od jasného odmítnutí ze strany opozice po ostražité ticho z justičních míst.

Když Válková před rokem představovala svůj program, za priority označila lepší vykonavatelnost práva a nezávislé soudnictví.

Slíbila razantně zatočit s praktikami právnických kanceláří a exekutorských úřadů profitujících z enormně nadsazených nákladů na vymáhání pohledávek. Padala slova o „likvidaci továren na vymáhání dluhů“.

Pelikán po svém nástupu do úřadu upřel svou pozornost zcela jiným směrem.

K nelibosti jeho původních tvůrců začal divoce přepracovávat občanský zákoník. Zákon o státním zastupitelství, který s ministerstva vypadl koncem loňského roku, pak rozcupoval nejen nejvyšší žalobce Pavel Zeman, ale i koaliční partneři hnutí ANO.

Pelikánova předchůdkyně ve funkci hlavního resortního legislativce Hana Marvanová se navíc hlasitě ohradila, že výsledný návrh nemá nic společného s tím, na kterém ona původně pracovala.

Z rozsáhlé novely občanského zákoníku sice nakonec zbyla jen stručná novela „technická“ a zákon o státním zastupitelství byl ministerstvu vrácen k zásadnímu přepracování, o nějakých zářných výsledcích Pelikánova týmu se ale tudíž hovořit nedá.

Bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek vyjádřil ještě jiný problém. Učinil tak způsobem, který je jeho uvažování zřejmě blízký, bohužel má ale pravdu.

„On je synem profesorky Pelikánové, což je v rámci justice jiná skupina, než do které patří současní šéfové Nejvyšších soudů,“ upozornil na další možné ohnisko svárů.

Bez ohledu na to, zda je vůbec správné, aby ministr spravedlnosti patřil do nějaké „justiční skupiny“, právě takové zařazení může být pro jeho práci do budoucna velmi limitující.

Válková jako respektovaná právní odbornice i jako dáma leckteré hroty uvnitř systému obrušovala. Tam, kde přerůstaly do osobní roviny dokonce mnohem víc, než na veřejnost proniklo.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Právě tato kvalita bude novému ministrovi chybět, pokud nedostojí svému předsevzetí, že něco provede se svou rozvážností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám