Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vzhůru na lyžáky! - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co si myslím o vývoji a trendech českého školství (včetně přicházejícího roku 2015) – je obsahem většiny z mých dosud napsaných 38 komentářů, které můžete najít tady v archívu.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Takže si odpustím novoroční přežvýkání již napsaného a můžeme se věnovat radostnější záležitosti: napadl sníh, začínají pomalu lyžařské školní kurzy, tzv. lyžáky.

Lyžáky jsou nejlepší součástí školního života ze všech úhlů pohledu. A to jsem zažil jeden v sedmé třídě základní školy, jeden na gymplu, jeden na vejšce (v Praze zrovna probíhal Palachův týden 1989) a spoustu jako učitel.

Možná mám akorát rád hory a celé mládí jsem strávil po lyžařských závodech, tak nejsem objektivní, ale lyžáky jsou prostě super.

Bohužel jich v posledních letech ubývá, a to ze dvou důvodů.

1) Sjezdové lyžování je velmi drahý sport, čím dál menší část populace lyžuje a na normální škole tak 70–80 % žáků nemá žádné vybavení a ani motivaci. Při ceně okolo 5000 Kč za týden pak škola prostě zájezd neprodá (nenaplní autobus a chatu).

K tomu přispívá i hédonismus tělocvikářů (a lenost ředitelů majících je kontrolovat), kteří si chtějí sami dobře zalyžovat, a tak se „jezdí do Rakouska“ a podobných lukrativních destinací. Přitom ale lyžák má být co nejlevnější a klidně mimo vyhlášená turistická střediska, protože hlavní je „jít večer do pokoje za holkama“ (odkud vás stejně učitel za pět minut s vyhrožováním vyvede :-)) a je úplně jedno, zda jde o ubytovnu či tříhvězdičkový hotel a kolik (kilo)metrů má přilehlá sjezdovka.

2) Bezpečnost. Na mém prvním lyžáku (1983) neměl nikdo helmu, ani páteřák, ani připojištění. Vázání seřizovali tatínkové, pokud se seřídit dalo. Žádná z našich učitelek neměla „Kurs“ a vlek („šlepr“ s nahazovacími kotvičkami) byl pro slabší lyžaře „o život“ – přesto se lyžovalo a ve vánici pochodovalo na běžkách – do umdlení. Nikdo nezemřel, jsme hrdinná generace (Husákovy děti).

Ale doba se změnila. Když si před třiceti lety někdo zlomil nohu – tak byl prostě nešika a zlomil si nohu, smůla. Dnes to bude s nemalou pravděpodobností kauza (certifikát o seřízení vázání, dozor na svahu a jeho trajektorie během úrazu, kvalita úpravy sjezdovky, viditelnost, úroveň poskytnuté první pomoci, kvalita a úplnost informací rodičům po úraze, vhodně zvolené lékařské zařízení…).

To nepřeháním. Kolegové z partnerských amerických či anglických škol se vždy velmi divili našim letním vodáckým a zimním lyžařským akcím. U nich nic takového není, protože se bojej. Hodnota lidského zdraví a právnické postihy rostou geometrickou řadou. A u nás taky.

A ještě jedna věc není, co bývala. Vždy mě (jako učitele v uplynulých dvaceti letech) velmi iritovala ponižující prezentace mužů učitelů v televizi či filmech. Vesměs byli prezentování jako zoufalci, byť různých typů. Když jsem v paměti pátral po posledním chlapovi s nějakým normálním charismatem – tak mi vyšel Radoslav Brzobohatý coby profesor Karda ve filmu Sněženky a machři. Tedy Sněženky a machři 1.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Jojo, to bejvávaly „lyžáky“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám