Hlavní obsah

Naomi Campbellová: Jsem přínosem pro svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská topmodelka Naomi Campbellová je přesvědčena, že její hvězdná kariéra výrazně přispěla k vývoji moderní společnosti, protože svou krásou prolomila rasové bariéry.

Článek

Pětatřicetiletá královna přehlídek se stala první černošskou modelkou, která se objevila na předních stránkách věhlasných publikací včetně časopisu Time a britských a francouzských verzí Vogue.

"V září 1991 jsem byla na první straně časopisu Time, což bylo neuvěřitelné. Pamatuji, že když jsem tehdy poprvé Time viděla, pocítila jsem silné emoce. Otevřely se další dveře a byla jsem to já, která to udělala," říká Campbellová.

Bořit podobné bariéry bylo pro ni jako modelku prý vždy velmi důležité. Bylo to něčím, za co vždy bojovala.

Naomi má však pověst především konfliktní dračice, která si za desítku let na špici módního byznysu stihla znepřátelit kdekoho. Dokonce i americký magazín People ji nazval "nejničivější zbraní od vynálezu inteligentní bomby".

Herečka i spisovatelka

V patnácti letech objevila rodačku ze Streathamu během nakupování v londýnské Covent Garden agentka agentury Elite. Naomi odjela do Paříže a jako vůbec první modelka tmavé pleti se objevila na obálce prestižního Vogue. V Londýně studovala klasický tanec. Objevila se ve filmech Chladná jako led (1991) a Rapsodie z Miami (1995). Zahrála si ve videoklipu Freedom 90 George Michaela, natočila album-propadák. A vydala knihu - thriller Swan o pěti topmodelkách a jejich cestách po světě (1994).

Své rozmary Naomi vystupňovala, když pronikla do první pětice světových topmodelek. Před módními show ji popadaly hysterické záchvaty. Některé oblečení si odmítala obléci. A zakládala si na svých pozdních příchodech. Svůj image pak vylepšovala charitou. Dosud přispívá na dobročinné účely a spolupracuje nadací Nelsona Mandely v Jihoafrické republice.

Asi nejvíc se tato pětatřicetiletá ebenová kráska s tělem gazely proslavila, když se nechala nahá vyfotit pro Madoninu kontroverzní knihu Sex a poté když ve 34 letech pózovala pro kalendář Pirelli (2005) oblečená jen do sportovních bot a hodinek. Pro tento kalendář fotila již třikrát (ročník 1987, 1995, 2005) a dá se říci, že patří mezi nejúspěšnější tváře v historii tohoto kalendáře.

Naomi je doposud svobodná, ale mezi její milence patřili i takové hvězdy jako Mike Tyson či Robert de Niro, kterému když přišla na nevěru, podpálila jeho apartmá.

Reklama

Související témata:

Související články

Naomi Campbellová zmlátila kamarádku

Britskou topmodelku Naomi Campbellovou zřejmě opět čekají opletačky u soudu. Zažalovala jí kamarádka, herečka Yvonne Sciová, která modelku viní z fyzického...

Naomi Campbellová podpořila Kate Mossovou

Britská topmodelka Naomi Campbellová se zastala své neméně slavné kolegyně Kate Mossové, o které se veřejnost dozvěděla, že bere kokain. Podle Naomi...

Výběr článků

Načítám