Hlavní obsah

Žralokovi žil v tlamě nový živočišný druh

Novinky, tcs

Malí korýši podřádu Gammaridea dokážou přežívat v obtížných podmínkách vysokých hor či hlubokých moří. Vědec Ko Tomikawa byl ale překvapen, když nový druh těchto korýšů nalezl v tlamě žraloka obrovského.

Foto: Profimedia.cz

Podocerus jinbe

Článek

Nový druh podřádu Gammaridea dostal název Podocerus jinbe po místě, na kterém byl objeven. Žralok obrovský je totiž v japonštině nazýván džinbe zame.

„Tohle stvoření, které dosahuje délky tří až pěti centimetrů, je úžasné, protože dokáže žít v tolika různých prostředích. Nečekal bych ale, že nějaké najdu i v žraločí tlamě,“ uvedl Tomikawa pro agenturu AFP, která o objevu informovala.

Nový druh je o poznání menší, dosahuje velikosti pouhých 0,5 centimetru a na nohách je vybaven chloupky, na nichž se zachytává potrava. Neobvyklé prostředí druhu svědčí.

Foto: Profimedia.cz

Tlama žraloka obrovského skýtá životního prostoru poměrně dost (ilustrační foto).

„Žraločí tlama je vhodné prostředí, protože poskytuje přísun čerstvé vody, která je nezbytná pro dýchání, a zároveň ústy žraloka proudí potrava,“ uvedl japonský vědec. „A tlama rovněž poskytuje bezpečný úkryt před predátory,“ dodal.

Brit našel v muzeu nový druh dinosaura

Věda a školy

Nový druh Tomikawa objevil poté, co ho povolalo na konzultace akvárium v Okinawě, jehož zaměstnanci zjistili, že jejich žralokovi sídlí v tlamě neznámí malí tvorečci. Tomikawa jich v okinawském exempláři objevil kolem tisícovky.

Reklama

Související témata:

Související články

Brouk dostal jméno po aktivistce Gretě

Po švédské aktivistce Gretě Thunbergové, která se zasazuje za ochranu klimatu, pojmenoval britský vědec nově popsaný druh brouka. Maličký, medově zbarvený...

Výběr článků

Načítám